Kabinet tot compensatie diesel bereid

Het kabinet heeft vanmiddag besloten de transportsector te compenseren voor de hoge dieselprijs. Premier Kok zou later vandaag concrete maatregelen bekendmaken. De actiedag van de transportsector tegen de hoge dieselprijzen is vanmorgen flink in de war gestuurd door blokkades van collega-truckers en taxichauffeurs.

In het hele land werden vanmorgen een kleine twintig blokkades opgeworpen. Hierdoor kwam ongeveer de helft van de twaalf vrachtwagenkonvooien met in totaal 350 trucks op weg naar Den Haag vast te staan. Een deel van de truckers heeft in Den Haag een `demonstratieronde' gereden.

De transportsector slaagde er gisteren en vandaag niet in zijn achterban af te houden van blokkades. De transportorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) noemt de wegversperringen betreurenswaardig, maar ook begrijpelijk gezien de emoties die met name onder de zogenoemde vrije rijders leven. De chauffeurs die de blokkades opwierpen, vinden dat de acties niet ver genoeg gaan.

De blokkades hadden lange files tot gevolg. In enkele gevallen, zoals bij de knooppunten Oudenrijn en Hoevelaken, stonden files van ruim twintig kilometer. Geïrriteerde automobilisten probeerden bij Hoevelaken de middenvangrail los te draaien om te kunnen keren. De politie verhinderde dit laatste. Rijkswaterstaat heeft de vangrail na een uur gerepareerd. Ook werden op de A1 bij Hoevelaken woordenwisselingen gemeld tussen boze weggebruikers, politie en truckers. Rond het middaguur werden ook ongeregeldheden gemeld bij de blokkade van het Prins Clausplein in Den Haag.

Een delegatie van de transportsector zou aan het begin van de middag op het minsterie van Financiën in Den Haag de ministers Zalm (Financiën) en Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) een petitie aanbieden. In de petitie eisen Transport en Logistiek Nederland (TLN), Koninklijk Nederlands Wegvervoer (KNV) en de Verenigde Eigen Rijders Nederland (VERN) verlaging van de accijns op dieselolie, invoering van een dieselstabilisator die de prijs kan reguleren alsmede invoering op termijn van zwavelarme diesel met eveneens lage accijns.

De acties van dieselrijders in België, Engeland en Italië zijn voorbij. Alle wegblokkades van vrachtwagens in België zijn sinds vanmorgen verdwenen. Aan de blokkades kwam een eind na een akkoord tussen de regering en de belangrijkste transportorganisaties over compensatie voor de hoge dieselprijzen.

Britse oliemaatschappijen hopen de komende 48 uur ten minste 20 procent van alle benzinepompen in het land weer van brandstof te hebben voorzien. Meer dan de helft van de Britse oliedepots en raffinaderijen werkt weer na een week van blokkades, constateerde een opgeluchte premier Blair. Hij zei niet toe te geven aan de eisen van de actievoerders, maar is bereid naar hun grieven te luisteren.

In Spanje voeren vrachtrijders, taxichauffeurs en boeren ook actie. Zij hebben gisteren enkele blokkades opgeworpen en eisen lagere belasting op brandstoffen.

Vervolg van pagina 3

Colonnes belanden in de file

[Vervolg van pagina 1

Vanuit verzamelpunten in de provincies waren chauffeurs vanochtend vroeg op weg gegaan naar Den Haag. Transport en Logistiek Nederland had voor een lunchpakket, een t-shirt en stickers gezorgd. De actievoerders hadden eerder een gedragscode ondertekend, waarin ze verklaren geen blokkade op te werpen, zich te houden aan de route en de aanwijzingen van de politie op te volgen.

De colonnes uit Groningen, Friesland, Overijssel liepen al snel vast in de files die waren veroorzaakt omdat collega's het knooppunt Hoevelaken, zowel op de A1 als op de A28, blokkeerden. Het konvooi van Limburgse vrachtwagens kwam bij Beuningen tot stilstand waar de A50 op de brug bij Ewijk was geblokkeerd. Truckers uit het Gelderse en het Rotterdamse namen uit voorzorg een alternatieve route. Behalve de volledige barricade van het knooppunt Hoevelaken was ook de A67 van Venlo naar Eindhoven ter hoogte van Asten geblokkeerd. De rijksweg A44 bij Wassenaar kende blokkades en ook op de brug bij Ewijk (A50) was er geen doorkomen aan. Verder stond het verkeer op de A2 vast tussen Leende en Leenderheide en waren er blokkades op de A16 bij Etten-Leur en de A27 bij Hagestein.

FRITS MÜLLERpagina 7