Eenvoudige overwinning Feyenoord

Feyenoord heeft zich gisteren in het Hongaarse Györ een goede uitgangspositie verschaft om de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi te halen. De Rotterdammers, die het duel tegen Dunaferr grotendeels domineerden, versloegen de kampioen van Hongarije met 1-0.

Feyenoord kon het zich alleen aanrekenen dat het voor de zoveelste keer in het prille seizoen erg slordig met de kansen omsprong. Tomasson en Kornejev bewezen opnieuw dat de Rotterdammers dringend verlegen zitten om een makkelijk scorende centrumspits. Maar desondanks moet wel heel raar lopen wil Dunaferr over twee weken van de afwezigheid van een echte afmaker in de ploeg van Feyenoord profiteren.

In de aanloop naar het uitduel bij Dunaferr vreesde Feyenoord na het mislopen van de Champions League voor een nieuw Europees echec. Trainer Van Marwijk schatte Dunaferr vooraf in als een zeer lastige tegenstander. Maar gisteren bleek de club in het gammele stadionnetje van Györ al snel niet veel voor te stellen. De povere opponent van de Rotterdammers mocht niet mopperen dat het slechts een kleine nederlaag leed.

De kampioen van Hongarije had in spits Tokoli slechts één speler van een behoorlijk niveau in huis. De spits dwong doelman Dudek in de eerste helft tot twee geslaagde snoekduiken. Feyenoord had verder het geluk dat scheidsrechter Skjervold in de 22e minuut een handsbal van Van Wonderen niet met een strafschop bestrafte. In het verdere verloop van de wedstrijd ontpopte Dunaferr zich als een ploeg die in de Nederlandse competitie al heel blij zou zijn met een plaatsje in de middenmoot.

,,We hebben ze inderdaad sterker ingeschat dan ze waren'', erkende trainer Van Marwijk na afloop. ,,Ik dacht echt dat we het hier erg lastig zouden krijgen. Dat viel dus allemaal wel mee. Ja, we hadden inderdaad meer afstand moeten nemen. Toch wil ik de vele onbenutte mogelijkheden niet benadrukken. Het is op dit moment niet anders. Ik ben daarom maar blij dat we nog zoveel kansen hebben gekregen.''

Feyenoord verzuimde het duel voor rust te beslissen. Bosvelt stuitte in de vijfde minuut op Rabocki en Tomasson, De Haan, Bosvelt en opnieuw Tomasson verzuimden uitstekende voorzetten van Kornejev te verzilveren. Bosvelt en Tomasson zagen hun inzet buiten bereik van de Hongaarse doelman op het aluminium uiteenspatten.

Met dank aan rechtsback Molnar kwam Feyenoord toch nog op voorsprong. De onfortuinlijke Hongaar gleed in de 62e minuut na een voorzet van Kornejev de openingstreffer binnen. Vervolgens verzuimden Kornejev en Tomasson om de score te verdubbelen.

,,En daardoor kwamen we in de slotfase toch nog een beetje in de problemen'', doelde Van Wonderen op doelpogingen van Tokoli en Eger. ,,We hadden meer afstand moeten nemen.''