Dover: `Risico van verstikking bewust genomen'

Enkele Nederlandse hoofdverdachten van de Dover-zaak hebben volgens justitie ,,kennelijk bewust het risico aanvaard'' dat de Chinezen door verstikking om het leven zouden komen. Bij de overtocht naar Dover kwamen in juni vonden 58 illegale Chinezen de dood.

Justitie meent deze verdachten te kunnen vervolgen wegens doodslag, zo blijkt uit het proces-verbaal van de zaak (codenaam `Fanqie', ofwel tomaat). Het verbaal is opgemaakt voor de eerste openbare zitting in de Dover-zaak, volgende week donderdag. De meeste van totaal zestien verdachten moeten dan voorkomen.

Uit de stukken blijkt dat in de dadergroep heftig is gediscussieerd over het aantal Chinezen dat in de koelcontainer kon worden verborgen. Volgens chauffeur Perry W., die in het Verenigd Koninkrijk wordt vervolgd wegens doodslag, was het onverantwoord meer dan 25 mensen in de container te verbergen, zo heeft een medeverdachte verklaard. Deze verdachte, zakenman Van K., heeft zelf een bekentenis afgelegd over zijn rol bij de smokkel, maar noemt het aantal van zestig gesmokkelde mensen ,,belachelijk hoog''.

De wens van Perry W. maximaal 25 mensen in te laden, kwam blijkens het dossier voort uit een mislukt transport in april, dat door dezelfde dadergroep was georganiseerd. Toen werd Perry's boezemvriend en collega Lammert N. in Dover aangehouden met in zijn container vijftig Chinezen. Ook zij hadden zuurstofgebrek en werden opgemerkt omdat ze tegen de binnenwand van de container beukten.

,,Kennelijk hebben de verdachten bewust het risico aanvaard om in een nagenoeg luchtdichte container zestig mensen (acht meer dan het bijna fatale transport van april) te transporteren'', aldus justitie. Eerder was een transport van Lammert met twintig Chinezen, vorig jaar december, zonder problemen verlopen.

Volgens justitie heeft de criminele organisatie die het Dover-transport regelde zich ook schuldig gemaakt aan het ,,vermoedelijk witwassen van criminele gelden''. De organisatie bestond uit Perry W., Lammert N., en de in Turkije geboren Nederlanders Haci D. en Gürsel O., aldus justitie.

Gürsel O. wordt als leider van de bende aangemerkt en zou gewelddadig zijn.

Hij is voortvluchtig. De advocaat van Haci D., J. Boone, noemt vervolging wegens doodslag ,,buiten iedere proportie''. Zijn cliënt heeft totnutoe medewerking aan het onderzoek geweigerd.

Justitie meent overigens dat pas ,,een klein deel van de betrokkenen bij deze organisatie'' in beeld is gekomen. In Engeland zitten behalve Perry W. twee mensen vast, in China zouden ook verdachten zijn aangehouden. De twee overlevenden van de dodentocht hebben in hun verklaringen de namen van leiders en hulpjes van de organisatie genoemd. Voorzover het gaat om in Nederland actieve Chinezen, komen zij niet in het dossier voor.