`Dopingtests voor Spelen alle negatief'

Alle 418 dopingcontroles die zijn uitgevoerd voor het begin van de Olympische Spelen zijn negatief. Een Amerikaanse drugsbestrijder sprak de officiële lezing tegen en beweert dat er wel positieve gevallen zijn.

De testen stonden onder supervisie van de World Anti Doping Agency (WADA). In totaal zijn 269 urine-onderzoeken en 149 bloedtesten uitgevoerd. François Carrard meldde vandaag als generaal-directeur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat niemand van de gecontroleerde olympische deelnemers positief is bevonden. Hij werd later wel tegengesproken door de Amerikaan Barry McCaffrey, directeur van het bureau drugsbestrijding van het Witte Huis. Die liet weten dat bij de onderzoeken die de afgelopen maanden onder de atleten zijn uitgevoerd, enkele positieve gevallen zitten.

,,Over enkele dagen zullen mededelingen worden gedaan'', zei McCaffrey. ,,Er zullen atleten naar huis moeten en er zullen atleten zijn die niet naar Sydney komen.'' De Amerikaan haalde zich met die opmerking de woede op de hals van de medische commissie van het IOC. Dr. Patrick Schamasch van de commissie zei dat niemand van de in Sydney gecontroleerde atleten positief is bevonden. ,,De kreten van McCaffrey zijn volkomen misplaatst.''

De Roemeense gewichtheffer Traian Ciharean is vandaag door het Roemeens Olympisch Comité (ROC) teruggetrokken uit de olympische ploeg. Bij een controle in augustus werden in zijn urine sporen van doping aangetroffen. Gisteren maakte ROC bekend dat hij vorige maand is betrapt, maar toen was er nog geen sprake van uitsluiting. De sporen werden gevonden door een laboratorium in Barcelona. Ciharean zou uitkomen in de klasse tot 56 kilo.

Aanvankelijk sprak een Roemeense official over de mogelijkheid een contra-expertise uit te voeren. Als daaruit zou blijken dat hij weer positief was, zou hij uit de olympische ploeg worden gezet, zo was de bedoeling. Zover lieten de Roemenen het uiteindelijk niet komen. Zijn grootste succes behaalde Ciharean in Barcelona, de plaats waar hij nu positief werd bevonden. In '92 won hij olympisch brons in de klasse tot 52 kilo.