Crisis dreigt bij Britse effectenbeurs

Aandeelhouders van de London Stock Exchange (LSE) hebben gisteren op de jaarvergadering in Londen felle kritiek geuit op het functioneren van het bestuur van de Britse beurs.

Alhoewel het driekoppige bestuur uiteindelijk een krappe meerderheid van de aandeelhouders achter zich wist, is de algemene verwachting dat er op korte termijn drastisch zal worden gesneden in het gehekelde LSE-management.

De aandeelhouders van de LSE wezen het beursbestuur in een emotioneel betoog op de in hun ogen belabberde behandeling van de fusie met Deutsche Börse, die eerder deze week werd afgeblazen. Vooral de kleinere beursbedrijven verzetten zich fel tegen de Brits-Duitse fusiebeurs iX. Zij beschuldigden het bestuur van de LSE van wanprestatie en desinteresse. De drie directeuren zouden de verdoemde samenwerking met de effectenbeurs van Frankfurt ten onrechte hebben willen doordrukken.

De investeerders dwongen het bestuur een aandeelhoudersstemming te houden. Een krappe meerderheid van de aanwezigen stemde uiteindelijk voor het aanblijven van de drie bestuursleden. Algemeen directeur Gavin Casey, die de meeste kritiek voor de kiezen kreeg, behield zijn positie met een wel erg kleine marge. Slechts 56 procent van de aandeelhouders stemde in met zijn aanblijven. Voorzitter Don Cruickshank kreeg 67 procent van de aandeelhouders achter zich.

President Michael Marks wist zich gesteund door 73 procent. ,,Ik moet zeggen dat ik een beetje geschokt ben'', zei Hugh Marsden, partner in LSE-aandeelhouder S.P. Angel and Co. Marsden stemde tegen het aanblijven van de drie directeuren en was ervan overtuigd ,,dat ze zouden vertrekken''.

Op de vergadering wees Cruickshank het vijandige bod dat het Zweedse OM Group deed op de LSE formeel van de hand. ,,Het is duidelijk dat het bod van OM Group totaal niet beantwoordt aan de behoeften van de klanten van de Britse effectenbeurs en het bod is bovendien veel te laag'', aldus de geplaagde voorzitter. Cruickshank onderkende tevens dat de samenwerking met Deutsche Börse tot mislukken gedoemd was. ,,Er waren nog te veel onduidelijkheden en we konden niet anders dan vaststellen dat een fusie met Deutsche Börse op dit moment gewoon een stap te ver is.''

De London Stock Exchange zegde de samenwerking met de Duitse beurs afgelopen dinsdag af. De Duitse beurs overweegt nu een vijandig bod op de LSE. Andere fusiekandidaten zijn de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq en Euronext, het samenwerkingsverband tussen de beurzen van Parijs, Amsterdam en Brussel. Grootaandeelhouder UBS van de LSE sprak gisteren al zijn voorkeur uit voor een Europese samenwerking.