Clinton als eerste president VS naar Vietnam

In Hanoi is met grote tevredenheid gereageerd op de aankondiging dat de Amerikaanse president Bill Clinton half november een officieel bezoek van enkele dagen aan Vietnam zal brengen. Het wordt het eerste bezoek van een Amerikaanse president aan Vietnam sinds in 1975 de Vietnamese oorlog eindigde met de overwinning van het communistische noorden op de door de Amerikanen gesteunde regering in Zuid-Vietnam. De presidenten Johnson en Nixon bezochten in de jaren zestig het toenmalige Zuid-Vietnam. Clinton zal naar verwachting ook de vroegere zuidelijke hoofdstad Saigon bezoeken.

Een eerste poging tot toenadering dateert al van 1977, maar de eerste doorbraak kwam in 1994 met de opheffing van een Amerikaans handelsembargo. In 1995 knoopten beide landen diplomatieke betrekkingen aan. Afgelopen juli werd een handelsovereenkomst gesloten.

Het bezoek wordt naar verwachting zeer emotioneel en ook controversieel, al was het maar omdat Clinton als student uitstel van militaire dienst kreeg en vervolgens werd uitgeloot, en niet in Vietnam heeft gediend.

Maar inwoners van Hanoi reageerden over het algemeen opgewekt en zonder wrok. ,,Het is een goede gelegenheid om de relaties tussen de twee landen te bevorderen, want er zullen dan meer Amerikaanse ondernemingen hier investeren, wat banen zal scheppen'', zei een 21-jarige student economie. Een 52-jarige docent wees erop dat de Vietnamezen een lange traditie van tolerantie hebben en voegde eraan toe dat ,,wij de hand moeten schudden van de Amerikanen en handelsrelaties moeten ontwikkelen met een van de hoogst ontwikkelde landen''.

Volgens het Witte Huis zal tijdens het bezoek in het bijzonder worden gesproken over de bilaterale handel, over de voortgezette speurtocht naar Amerikaanse militairen die tijdens de oorlog vermist raakten en over onderzoek naar de gezondheidseffecten van het Amerikaanse gebruik van het ontbladeringsmiddel Agent Orange. Vietnam zegt dat 1 miljoen mensen daarvan de gevolgen ondergaan, onder wie meer dan 100.000 kinderen.