Brandstofprijs 2

Minister Zalm heeft veel te schamperen. Over de benzinepagina van Shell waarin staat dat de overheid maar 2/3 van de literprijs aan belasting binnenkrijgt. Naar verluidt zal hij met Prinsjesdag meedelen dat de benzinebelastingen een miljard gulden meer gaan opbrengen.

En dan nog afgezien van de gasprijs die evenredig met de olieprijs meestijgt. Een gemeenschappelijk belang dus met Shell ten gunste van een hoge olieprijs. Eerder deed Zalm al laconiek over de miljarden die hij liet liggen bij de veiling van de UMTS-frequenties. Een klein foutje, meende hij, in de opzet van het veilingmechanisme.

De meeval-miljarden van de laatste jaren zijn hem danig naar het hoofd gestegen. Het wordt tijd dat hij weer tot de werkelijkheid terugkeert. Een economische recessie kan daarbij wonderen doen. Een kleintje, als het even kan.