Brahms in het Walhalla

De componist Johannes Brahms heeft donderdag een plaats gekregen in het Walhalla in de Beierse plaats Donaustauf. Hij is de 126ste Duitser die deze eer is toebedeeld, zo meldt het Duitse persbureau DDP.

Koning Ludwig I van Beieren liet het Walhalla tussen 1830 en 1842 naar het ontwerp van Leo von Klenze als onderkomen bouwen voor gerespecteerde Duitsers in ruime zin. Zij worden met een borstbeeld geëerd in het gebouw dat is geïnspireerd op het Parthenon in Athene. Ook Willem de Zwijger, Rembrandt en andere Nederlanders en Vlamingen zijn in het Walhalla opgenomen.

Brahms (1833-1897) is de dertiende componist die in het Walhalla een plaats heeft gekregen. Onder anderen Beethoven en Mozart gingen hem voor. De Beierse minister van Cultuur, Hans Zehetmair, prees hem als `grote Duitser' die door zijn hardnekkig streven naar perfectie een artistiek niveau heeft bereikt waar anderen maar zelden aan toekomen.