Blokkades Spanje

Vrachtrijders, taxichauffeurs en boeren voeren inmiddels ook actie in Spanje. Zij hebben gisteren enkele blokkades opgeworpen en eisen lagere belasting op brandstoffen. De regering-Aznar wil niet op de eisen ingaan.

De gesprekken tussen actievoerders en regering worden maandag voortgezet. Voorzitter José Manuel de las Heras van de boerenorganisatie COAG zei dat de acties worden uitgebreid, als de gesprekken met de regering op niets uitlopen.Boerenorganisaties willen onder meer dat de regering de speciale belasting op brandstof van 13,9 peseta's (ongeveer 18 cent) per liter afschaft en de btw verlaagt. Volgens schattingen van de COAG zijn de dieselprijzen voor boeren sinds mei vorig jaar verdubbeld. Hierdoor zouden boeren meer dan 1 miljard gulden aan inkomsten zijn misgelopen.

Volgens berichten in de media wil de Coalitie van Brandstof Consumenten, een groep van twaalf boeren- en transportorganisaties, vandaag het verkeer in Spanje's tweede stad Barcelona lamleggen. Ook zouden acties zijn gepland in Mérida, in het zuidwesten van het land.

De conservatieve regering van premier Aznar denkt er niet aan om belasting op brandstof te verlagen, maar overweegt wel andere maatregelen. De Spaanse overheid conformeert zich daarmee zoveel mogelijk aan de lijn die door andere regeringen in Europa wordt gehanteerd. Mogelijk wordt wel de inkomstenbelasting voor boeren verlaagd.