Begroetingszoen

Big Brother heeft de begroetingszoen geëscaleerd. Gisteren kwam de zoen geheel in de plaats van handen geven aan personen van het andere geslacht. Gisteren zag ik de twaalf nieuwe gasten van de studiokeet elkaar als oude bekenden drie keer uitbundig zoenen, terwijl ze elkaar voor het eerst zagen. Ze waren zenuwachtig en opgelaten, wisten dat de camera de kennismaking registreerde, één begon te zoenen en toen deden alle anderen het ook. Op Veronica hoor je spontaan te zijn en Knuffel-Ruud heeft het voorbeeld gegeven. Wanneer gaan de kijkers in het land het doen? Wat zou de volgende stap zijn, de tong uitsteken of elkaars achterste betasten ter kennismaking?

Alleen de 47-jarige vrachtwagenchauffeur Koos meen ik niet te hebben zien zoenen. Een opmerkelijk figuur, pas gescheiden, bestuurt een tankwagen en als hij vrij heeft, ontlaadt hij zich thuis alleen op een word-processor, ,,om alle dingen van me af te schrijven''. Hij wil in Big Brother laten zien dat hij ,,andere belangstellingen'' heeft en dat hij zijn ,,mening kan zeggen''.

Hij begon gisteren in de slaapkamer al een uitvoerige discussie over de stijging van de dieselprijs. Die wijt hij niet aan de overheid maar ,,puur aan de markt''. Verstandig gezegd, maar ik wacht op het moment dat de andere Brothertjes genoeg krijgen van zijn colleges. Een heel andere huisoudste dan Ruud met de gitaar.

Verder valt nog weinig te zeggen van de personages die zich allemaal even lollig en vlot voorstelden. Een 35-jarige, Mercedesrijdende zakenman die niet wilde zeggen wat voor zaken. Privacy natuurlijk. Een hardloopster en secretaresse die zichzelf ,,zo gek als een deur'' vindt, een 23-jarige amateur-wielrenner die zijn boterhammen nog door zijn moeder laat klaarmaken. Die zal hij ook het meeste missen. Blonde Annet is 42, maar voelt zich 18. Ze zoekt een grote gespierde man, uitgaanstype. Iedereen vond zich sociaal, te gek, initiatiefrijk, voor alles in. Alleen de 20-jarige Kim bekende dat ze zich eerst op de achtergrond houdt en misschien moet ze daarom gauw terug naar de ouderlijke villa in de Brabantse bossen.

De regie heeft iets meer erotische lading aan het programma gegeven. Het Duitse Big Brother was daarin al verder gegaan dan het Nederlandse. De half doorzichtige doucheceldeur gunt een blik op ieders rose contouren. Er loopt ook een op leer gestelde 35-jarige huismoeder rond, volgens haar zeggen ,,exhibitionistisch'' en ,,geïnteresseerd in erotiek'', het tv-eufemisme voor seks. ,,Of ik het honderd dagen volhoud zonder, weet ik niet'', kondigde ze veelbelovend aan. Als ze ontspoort, zal het niet met trucker Koos zijn.

In Amerika mag erotiek niet. Op het RTL-nieuws zag ik Römer klagen over al die regels voor de omroep daar. ,,We mogen nog geen bilnaad laten zien'', zei hij. De Amerikaanse kijkers vinden het programma slaapverwekkend, want ze zijn veel meer actie op televisie gewend dan hier. De openingsceremonie met de stoet Mercedessen en het juichende publiek duurde ook weer veel te lang.

Nu iets belangrijkers: Zembla onthulde nieuwe kritiek op de ontwikkelingsorganisatie Foster Parents die sinds kort geld krijgt van minister Herfkens. Getuigenissen van donorouders over pleegkinderen die nooit iets hadden gekregen, vervalsingen van brieven, klagende dorpsbewoners. Een voormalig ambassadeur schreef een rapport over de erbarmelijke praktijken en de corruptie in de Columbiaanse organisatie. Steeds meer geld zou naar fondsenwerving gaan (bedelshows Ivo Niehe). Foster Parents maakt zich extra kwetsbaar omdat de donoren hun correspondentie-kinderen kunnen opzoeken. De directie draalt en is al vier maanden bezig met het samenstellen van een ,,onafhankelijke'' onderzoekscommissie. Ontwikkelingshulp blijft heikel. Het departement doet het ook slecht. Ik zou wel eens zo'n kritische reportage willen zien over de concurrerende ontwikkelingsorganisatie Novib, meer gesloten dan Foster Parents. Ik heb nog nooit een kritisch woord over Novib gehoord en dat is een slecht tek! en.