Arrestatie zoon van Soeharto bevolen

De Indonesische president, Abdurrahman Wahid, heeft de arrestatie bevolen van Tommy Soeharto, de jongste van de zes kinderen van de vroegere president, in verband met het onderzoek naar een bomaanslag. Wahid zei in zijn mededeling tot gelovigen die voor het vrijdaggebed in een moskee waren verzameld, niet met zoveel woorden dat het ging om de bomaanslag op de beurs van Jakarta, waarbij woensdag 15 doden vielen.

De Indonesische minister van Defensie, Mahfud , zei vandaag in een vraaggesprek dat aanhangers van ex-president Soeharto achter deze en andere bomaanslagen in de afgelopen maanden zitten, maar voegde daaraan toe geen bewijs te hebben. De aanslag op de beurs had plaats op de vooravond van de hervatting van het proces tegen Soeharto, die van grootscheepse corruptie wordt beschuldigd. Soeharto kwam overigens opnieuw niet opdagen, met het excuus van een slechte gezondheid.

Tommy – officieel Hutomo Mandala Putra – Soeharto (37), een zeer rijke zakenman die van gokken en snelle auto's houdt, is zelf vorig jaar vrijgesproken van corruptie. Het betrof een grondtransactie waarmee hij 22 miljoen gulden zou hebben verdiend ten koste van de overheid. Afgelopen juli explodeerde een bom bij het kantoor van de procureur-generaal, enkele uren nadat deze Tommy Soeharto had gehoord in het kader van de corruptiezaak. Weer enkele uren later werd een tweede, krachtiger bom onschadelijk gemaakt.

Wahid had eerder op de ochtend aangekondigd dat krachtige maatregelen zullen worden getroffen tegen mensen die bij aanslagen zijn betrokken. ,,Ons geduld heeft grenzen (..) en zoals ik gisteren heb gezegd, er zijn geen heilige koeien.''