Akkoord in België

Alle wegblokkades van vrachtwagens in België zijn sinds vanmorgen verdwenen. Aan de blokkades, die het hele land verlamden, kwam een eind na een akkoord tussen de regering en de belangrijkste transportorganisaties over compensatie voor de hoge dieselprijzen. De Waalse transportfederatie UPTR weigerde gisteren het akkoord te tekenen, maar zij riep na dreigende woorden van premier Guy Verhofstadt haar chauffeurs toch op om blokkades in het centrum van Brussel en Wallonië op te heffen.

De blokkade-acties waren sinds enkele dagen verscherpt, nadat Vlaamse transporteurs zich bij Waalsse collega's hadden aangesloten. Zo was de Antwerpse haven lange tijd onbereikbaar en waren grensovergangen met Nederland afgesloten. Hierdoor begonnen zich problemen in de distributie van goederen voor te doen en kwamen de eerste tankstations zonder brandstof te zitten.

Het gisteren bereikte akkoord, waarmee een bedrag van 3,85 miljard frank (190 miljoen gulden) is gemoeid, werd na raadpleging van hun leden aan het begin van de avond ondertekend door de Belgische federatie Febetra en de Vlaamse SAV en ook de vakbonden.

De regering bleef bij de weigering dieselaccijns te verlagen. De Waalse UPTR had hier haar hardste eis van gemaakt, omdat zij veelal kleine bedrijven vertegenwoordigt die hier het meest aan hebben.