Activiste Brovina niet vrij

De rechtbank van Niš in Servië heeft gisteren geweigerd de Kosovaarse kinderarts en mensenrechtenactiviste Flora Brovina, de belangrijkste politieke gevangene van Servië, vrij te laten. Brovina werd eind vorig jaar tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ,,terrorisme'', maar het Joegoslavische Hooggerechtshof had dat vonnis in juni vernietigd en de zaak terugverwezen naar de rechtbank in Niš. In plaats van haar – zoals werd verwacht – vrij te laten gaf de rechtbank opdracht tot een nieuw proces. Brovina eiste gisteren de overhandiging van het vonnis van het Hooggerechtshof – zij en haar advocaten hebben de uitspraak in de krant moeten lezen – maar de rechter wees die eis af. Haar verdedigers zeiden dat Brovina in de gevangenis is mishandeld en dat haar zelfs pen en papier worden onthouden.