Zinvol ontwerpen

Femke IJsseldijk (22)

Universiteit: TU Delft

Studierichting: industrieel ontwerpen

(vierde jaar)

,,Wat wil ik met mijn leven? Die vraag was, na het voortgezet onderwijs, niet gemakkelijk te beantwoorden. Ik ben aardig creatief, maar ik houd er ook van met mijn hersens te werken – twee uitersten die moeilijk te combineren zijn. Studies als wiskunde en natuurkunde doen vooral een appèl op de ratio. Bij industrieel ontwerpen wordt meer gekeken naar het maatschappelijk nut, de toepasbaarheid van ontwerpen. De keuze was snel gemaakt.

,,Als het even meezit, maak ik over een paar jaar ontwerpen voor ouderen en gehandicapten. Ik houd van mooi en strak design, maar het doet mij meer als mensen dankzij mijn product een beter leven kunnen leiden. Het zoveelste mooie stoeltje maken beschouw ik niet als een uitdaging.

,,Voor de meeste mannen van de TU ben ik als vrouw een vreemde eend in de bijt. Je wordt nagefloten als je een korte rok draagt, wordt in gezelschap vaak behandeld als `het meisje'. Of ik mij daaraan stoor? Soms. Ik zou best wat vaker een vrouw met een leuk rood truitje achter het katheder willen zien. Al die grijze muizen gaan op den duur érg vervelen.''