Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Interview met Wil Vreeburg, die een boek schreef over haar in 1996 langs de Franse snelweg vermoorde dochter Caroline Pino. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Ned.1, Reportage over een bloemkweker die op zoek is naar huisvesting voor zijn Poolse seizoenarbeiders. Ook aandacht voor de toekomst van alternatieve energiebronnen. Ned.1, 20.30-21.06u.

Andere tijden. Het enige nog levende lid van het Nederlands Olympisch Comité, mr. Claas van den Houten, blikt terug op de boycot van de spelen van 1956 in Melbourne. Volgens hem was het besluit tot boycot vanwege de Russische inval in Hongarije achteraf gezien verkeerd. Ned.3, 20.45-21.17u.

Koppen. Reportage over een zelfhelpgroep voor mensen die op hun werk zijn weggepest door collega's. Verder ook aandacht voor de vrachtwagenblokkades. VRT1, 22.00-22.20u.

Nova. Reportage over voormalige Oost-Duitse `doping-trainers' die na de val van de muur over de wereld zijn uitgewaaierd. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Marathon Monks of Mount Hiei. De Japanse monnik Tanno Kakudo heeft de fysieke en spirituele beproeving doorstaan van het lopen van duizend marathons in vijf jaar tijd. Met unieke opnamen van het boedhistische klooster op Mount Hiei. NGC, 20.00-21.00u.

Liegen voor het goede doel. Zembla stelt de klachten tegen Foster Parents aan de orde. De organisatie zou beloften niet nakomen en geld zou spoorloos verdwijnen. Advocaat Tomlow sleepte Foster Parents voor de rechter namens 1400 kinderen uit een Haïtiaanse sloppenwijk. Ned.3, 21.17-22.00u.

Secret agent. Documentaireserie over de Special Operations Executive, een Britse geheime dienst tijdens de Tweede Wereldoorlog. BBC2, 22.00-22.50u.

Head on the block. Eerste deel van driedelige documentaireserie over één van Engelands best betaalde `superhoofden'. Een schoolhoofd dat is gevraagd orde op zaken te stellen op een beruchte school in de binnenstad moet aan het begin van het schooljaar zijn plannen bijstellen: lokalen zijn niet af en het rooster is een puinhoop. BBC2, 22.50-23.30u.

People's century. Documentaireserie over de geschiedenis van de 20ste eeuw. Naar gelang de industrialisatie zich over de hele wereld verspreidde, begonnen consumenten en politici zich bewust te worden van de nadelige gevolgen voor het milieu. Tegelijkertijd weigerden miljoenen mensen uit de Derde Wereld hun verwachtingen bij te stellen. Canvas, 23.05-0.00u.

SPORT

UEFA Cup. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Roda JC-Inter Bratislava in het kader van het UEFA Cup-toernooi. Met voorbeschouwing. Ned.2, 18.15-20.30u.

Op weg naar Sydney. In laatste deel van deze serie worden judoka's Jessica Gal en Anton Geesink gevolgd in hun voorbereidingen voor de Olympische Spelen. RTL5, 20.30-21.00u.

UEFA Cup. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Dunaferr SC - Feyenoord in het kader van het UEFA Cup-toernooi. Met voorbeschouwing. Ned.2, 20.30-22.45u.

MUZIEK

Lola da musica. Reportage over New Yorkse platenmaatschappij Rawkus die verantwoordelijk is voor vernieuwende hip hop. Ned.3, 20.00-20.45u.

AMUSEMENT

Big Brother Opening. Start van de tweede serie rondom het Big Brother-huis in Almere. Zie TV-Vooraf. Veronica, 22.05-23.35u.

DRAMA

Diamants. Slot van driedelige Belgische miniserie. Politie-inspecteur dwaalt door diamanten van rechte pad en raakt verzeild in de onderwereld. RTL4, 21.00-22.40u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom Tien. Debat over de grenzen van de Nederlandse tolerantie. Ned.1, 21.56-22.41u.

FILM

Mrs. Winterbourne (Richard Benjamin, 1996, VS). Speelse en lichtvoetige, maar verbluffend goed geconstrueerde komedie is erg Amerikaans in zijn hang naar huis, beschutting en warmte. Alleenstaande moeder Ricki Lake wordt abusievelijk voor schoondochter gehouden en opgenomen in het puissant rijke huishouden van Shirley MacLaine. Net5, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

The Freshman (Andrew Bergman, 1990, VS). Marlon Brando's parodie op zijn eigen mompelende Don Corleone is belangrijkste troef van onevenwichtige komedie. Als mafiabaas huurt hij studentje Matthew Broderick in om illegale Komodo-reuzenhagedis te transporteren. Net5, 22.25-0.15u., onderbroken door reclame.

La femme d'à coté (François Truffaut, 1981, Frankrijk). Smaakvol gestileerd melodrama over de ooit reddeloos op elkaar verliefde Gérard Depardieu en Fanny Ardant. Het noodlot herenigt hen als buren. Onmogelijke passie loopt fataal af. Mooi gebruik van liedjes die de banale waarheid vertellen. ZDF, 0.15-1.55.u, nagesynchr.

Alex (Megan Simpson, 1992, Nieuw-Zeeland). Moralistisch drama over al te zelfverzekerde zwemster die zich opmaakt voor de Olympische Spelen van 1960. Met Lauren Jackson. BBC1, 0.55-2.25u.

The Yellow Canary (Herbert Wilcox, 1943, Engeland). Degelijk oorlogsdrama waarin Britse spionne Anna Neagle zich uitgeeft voor nazi-sympathisante. Morgen, BBC2, 11.55-13.30u., zw.wit.

The Out of Towners (Arthur Hiller, 1970, VS). Door Neil Simon geschreven komedie. Echtpaar uit de provincie – Jack Lemmon en Sandy Dennis – doen in New York alle denkbare grotestadstrauma's op. Morgen, SBS6, 15.10-16.55u., met reclame.