Selectie Muziek

Musica Sacra

Het Maastrichte festival van religieuze muziek Musica Sacra heeft dit jaar als thema Mysteries en Mirakels. Van 15 sept 16u30 tot 17 sept 20u30 zijn er vele, grotendeels gratis toegankelijke concerten in Maastrichtse kerken en zalen. Hoogtepunten zijn oa de reconstructie van de viering van Sacramentsdag in het 17de eeuwse Amsterdam, de Nederlandse première van de kerkopera Le Jongleur de Notre Dame van Peter Maxwell Davies en de uitvoering van Kanon Pokajanen van Arvo Pärt.

Het slotconcert wordt gegeven door het Huelgas Ensemble olv Paul van Nevel.

Inl en res 043-3505555 en

www.theateraanhetvrijthof.nl

Theo Loevendie

De componist Theo Loevendie viert zijn 70ste verjaardag op 17 sept 14u15 in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg met een concert, waaraan wordt meegewerkt door het Asko Ensemble, het Nieuw Ensemble, het Nederlands Blazers Ensemble, de Nieuwe Slagwerkgroep Den Haag, Wendingen en het Jazz orchestra of the Concertgebouw.

Op het programma muziek van Loevendie, Haydn, Ellington, Boy Edgar en Misha Mengelberg.

Op 19 sept 20u30 wordt de viering in het Amsterdamse Paradiso voortgezet met onder andere twee wereldpremières van Loevendie: een trailer uit de opera Johnny & Jones, die in het Holland Festival 2001 in première gaat en Koraalvariaties met als ondertitel Von der Höhe in die Tiefe. Om 19u45 zijn er inleidingen door Joël Bons en Theo Loevendie.

Bach Festival

T/m 17 sept vindt in de Waalse Kerk in Amsterdam een Bachfestival plaats met muziek van Bach en andere componisten, zoals Buxtehude (15 sept 20u door de Academy of Vocal Misick olv Jaap ter Linden), Scarlatti, Händel, Telemann, Baal en Hasse. Inl: www.listen.to/bachfestival

Doorn

Voor de derde keer is er t/m 17 sept in de Maartenskerk in Doorn een kamermuziekfestival olv artistiek directeur Vladimir Mendelssohn. Muziek van oa Britten, Mozart, Strauss, Mahler, Ravel, Debussy, Messiaen en Piazolla.

Inl 0343-420734.

Black Umfolosi Uitgekiende koorzang en dans in de beste Zuidelijk Afrikaanse traditie door de trots van Zimbabwe.

14 Sept De Naald Naaldwijk, 15 sept Maaspoort Venlo, 17 sept Parade theater Den Bosch, 18 sept Stadsschouwburg Eindhoven, 19 sept Blauwe Kei Veghel, 20 sept De Flint Amersfoort, 21 sept Concertgebouw Haarlem en vervolgens t/m 15 okt in het hele land.

Izaline Calister

Deze op Curaçao geboren zangeres presenteert haar verrassend goede cd Soño di un Muhé (de droom van een vrouw) met haar band met onder andere Eric Calmes (bas) en Randal Corsen (toetsen).

16 Sept BIMhuis Amsterdam.

Radiohead

De verwachtingen zijn hooggespannen, nadat het vorige album OK Computer van de sombere popgroep uit Oxford werd uitgeroepen tot een van de beste pop-cd's van de vorige eeuw. De nieuwe cd heet Kid A en Radiohead reist Europa rond in een circustent om de intimiteit terug te vinden die ze bij hun laatste mega-tournee kwijt waren geraakt.

15 en 16 sept Goffertpark, Nijmegen.

Jimi Hendrix Music Festival

Dertig jaar dood, dus dat schrééuwt om Nederlandse muzikanten die mogen aantonen dat Jimi Hendrix de allergrootste was. Laat dat maar aan DJ Kypski en de ritmesectie van Ruth Jacott over.

15 Sept Hedon, Zwolle, 16 sept Brogum, Zierikzee, 17 sept Paradiso, Amsterdam, 21 sept Patronaat, Haarlem, 22 sept Gignat, Apeldoorn, 23 sept LVC, Leiden.