Selectie Galerie

World Wide Video Festival

De wereld van de mediakunst werd de afgelopen decennia gedomineerd door producties uit westerse landen. In het nieuwe millennium zal dit radicaal gaan veranderen, zo denkt de organisatie van het World Wide Video Festival. Op negen locaties in Amsterdam toont het festival dit jaar honderd producties, afkomstig uit 23 voornamelijk niet-westerse landen. Sommige van deze mediakunstwerken, waaronder die van Nalini Malani uit India en Wang Jianwei uit China, zijn zo politiek beladen dat ze in het land van herkomst niet vertoond kunnen worden. Het 18e World Wide Video Festival wordt van 14 t/m 17 sept gehouden in de Melkweg, de Balie, Paradiso en Planetarium. T/m 15 okt zijn er tevens tentoonstellingen te zien in Arti et Amicitiae, De Veemvloer, W139, MonteVideo en de Gate Foundation. Internet www.wwvf.nl.

Mathilde ter Heijne

Mathilde, Mathilde is de titel van de video die de Nederlandse kunstenaar Mathilde ter Heijne dit jaar in Berlijn maakte. De video is gebaseerd op drie Franse films (van Truffaut, Brisseau en Leconte) die alledrie een liefdesverhaal vertellen. Toevalligerwijs eindigen de drie films allemaal met de zelfmoord van de hoofdpersoon, die ook nog eens in iedere film Mathilde heet. Ter Heijne bouwde haar video, waarin ze zelf de hoofdrol speelt, op uit citaten uit de Franse films. T/m 21 okt in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m vr 10u30-18u, za 14-18u.

Sonja Braas

Bij het kijken naar de fotowerken van de Duitse kunstenaar Sonja Braas vraag je je voortdurend af of wat je ziet echt is. Braas fotografeerde zowel bestaande, paradijselijke landschappen in bijvoorbeeld Midden-Amerika als geënsceneerde landschappen in natuurhistorische musea en botanische tuinen. Door de kunstmatige en `echte beelden naast elkaar te exposeren zet ze de kijker steeds op het verkeerde been. T/m 7 okt in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Pipe Tales

Tijdens het Witte de Withstraat Festival, dat komend weekeinde gehouden wordt in Rotterdam, organiseert de Gil & Moti Homegallery diverse performances die ook op straat te horen zijn. De expositieruimte op de eerste verdieping van een woonhuis wordt door middel van dertig eenvoudige telefoonlijnen, gemaakt van gele buizen, verbonden met het straatniveau. De voorbijganger kan daar met behulp van de speciale `ontvangers (een soort omgekeerde bloempotten) luisteren naar bijvoorbeeld de romantische verhalen van Miriam Reeders of de herinneringen van Fiona Weir. 15 t/m 17 sept Vr 18-24u, za 13-24u, zo 13-18u. De buizeninstallatie, ontworpen door Marleen van Wijngaarden, zal t/m 29 okt te zien zijn in de Gil & Moti Homegallery, Witte de Withstraat 44a, Rotterdam. Za en zo 15-18u.

En verder

Schilderijen van Jo Heijnen t/m 1 okt in Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, Amsterdam