Samaranch wil spoedig topvoetballers

De voorzitter van het IOC, Juan Antonio Samaranch, hoopt het in het laatste jaar van zijn bewind te bewerkstelligen dat in de toekomst de beste voetballers op de Olympische Spelen in actie komen.

Momenteel doen op het olympische voetbaltoernooi alleen spelers tot 23 jaar mee. Dat is Samaranch een doorn in het oog. ,,Ook bij de jonge generatie zitten uitstekende voetballers, maar dat is nog niet genoeg voor mij'', zei de voorzitter vanmorgen, een dag voor de opening van de Olympische Spelen in Sydney. Het IOC wil dat net zoals in de andere takken van sport de A-elftallen van de landen aan de Olympische Spelen deelnemen. De wereldvoetbalfederatie FIFA heeft daar, ter bescherming van het eigen wereldkampioenschap, tot nu toe niet mee ingestemd. Als compensatie mogen de deelnemende landen drie dispensatiespelers opstellen die zijn dan 23 jaar.

Het voetbaltoernooi in Sydney is gisteren onder grote belangstelling begonnen. Bij de eerste wedstrijd van het thuisland Australië tegen Italië (mannen) keken in Melbourne 93.252 toeschouwers toe. Italië won met 1-0.

Volgens Samaranch heeft FIFA-voorzitter Sepp Blatter hem tijdens de laatste ontmoeting meegedeeld dat het alleen mogelijk is de beste voetballers te laten meespelen, als de Olympische Spelen in juli worden gehouden. Een andere periode tijdstip is ongunstig in verband met de nationale en internationale clubcompetities. Verscheidene topspelers hebben van hun clubs geen toestemming gekregen in Sydney mee te doen. Als de Spelen in juli worden gehouden, lijkt het ook een probleem om de beste voetballers op de deelnemerslijst te krijgen. De Olympische Zomerspelen worden altijd in hetzelfde jaar gehouden als het Europees kampioenschap voetbal.

Samaranch toonde zich tijdens de gebruikelijke persconferentie voor de opening van de Spelen tevreden over de effectiviteit van de EPO-testen. In de weken voorafgaande aan de Olympische Spelen werden tweeduizend deelnemers gecontroleerd. ,,Dat zal bijdragen aan het succes van deze Spelen'', zei Samaranch.

Tijdens de Spelen wordt regelmatig op EPO gecontroleerd. Door die dreiging heeft een aantal sporters, onder wie twintig Chinezen, zich teruggetrokken. Het nadeel van de huidige dopingtesten is dat het gebruik van EPO na vier dagen niet meer kan worden opgespoord. Het IOC hoopt dat die termijn door het vinden van nieuwe methoden in de toekomst kan worden verlengd.

De schandalen rond Salt Lake City zijn nog niet ten einde. Samaranch voorziet nog meer problemen rond de Amerikaanse stad, waar in 2002 de Winterspelen moeten plaats hebben. Twee jaar geleden werd het IOC-bestuur met tien leden uitgedund. Zij waren door het organisatiecomité in Salt Lake City omgekocht om steun voor de kandidatuur te krijgen.

Samaranch zei te verwachten dat in 2002 nog meer narigheid boven tafel komt. De Amerikaanse overheid is de affaire-Salt Lake City nog aan het onderzoeken. ,,Mogelijk worden dan documenten in de openbaarheid gebracht die het imago van zowel het IOC als van het organisatiecomité in Salt Lake City kunnen schaden'', zei de Spanjaard. ,,Ik ben zeer bezorgd dat dit probleem groter zal worden. Dit is mijn gedachte en de gedachte van meer leden van het Internationaal Olympisch Comité.''

Samaranch maakte vanmorgen bekend dat de voormalige Australische topzwemster Dawn Fraser hem tijdens de openingsceremonie van morgen in de ereloge vergezelt. De echtgenote van de IOC-voorzitter is wegens ziekte niet aanwezig in Sydney. Samaranch noemde Fraser, die in haar carrière vier keer olympisch goud won, lachend ,,the olympic first lady''.