PSV dankt zege aan vechtlust en gouden wissel van de trainer

Een gouden wissel, een Italiaanse thuisfluiter en een gezonde portie vechtlust hebben PSV gisteravond op weg geholpen naar Europees eerherstel. Het lelijke eendje van de Champions League is na vier mislukte pogingen gebrand op een plaats in de tweede ronde. Met hangen en wurgen bereikte de kampioen van Nederland het gewenste resultaat tegen de kampioen van Oekraïne. Na de 2-1 zege op Dinamo Kiev begint PSV als favoriet aan de komende uitwedstrijd tegen Anderlecht.

Met een Britse strijdwijze wist PSV het countervoetbal van Dinamo Kiev te ontregelen. Bij gebrek aan technisch vernuft speelde de thuisploeg in de geest van zijn trainer. De Belg Gerets was een mandekker van de gestampte pot. Hij wil zijn spelers een zelfde mentaliteit bijbrengen, maar wordt vooral in uitwedstrijden nog regelmatig teleurgesteld. Spelend voor eigen publiek, dat aanvankelijk muisstil de verrichtingen gadesloeg, stroopt PSV vaker de mouwen op.

Een rasechte Brabander stond gisteravond symbool voor de strijdlustige aanpak. Lucius was de gevierde speler in het lang niet uitverkochte Philips-stadion. Hij is geen toonbeeld van elegantie, met zijn houterige looptechniek en zijn knullige balverlies. Maar hij ging tegen Dinamo Kiev door het vuur voor zijn trainer. ,,Die jongen laat je nooit in de steek. Hij heeft altijd honderd procent inzet'', betuigde Gerets na afloop zijn dankbaarheid.

De 23-jarige Lucius vierde het grootste succes in zijn wisselvallige carrière. Hij werd geboren in Veghel, leerde voetballen in Heeswijk en tekende vervolgens een profcontract bij FC Den Bosch. Hij werd daarna door PSV gewogen en te licht bevonden. Hij werd vervolgens voor een seizoen uitgeleend aan FC Utrecht. Afgelopen zomer keerde hij terug op het oude nest. Op de rechterflank heeft hij concurrentie van de Roemeen Stinga, de Deen Rommedahl, de Marokkaan Ramzi en sinds gisteren de Braziliaan Claudio.

Gerets had alle reden zijn gouden wissel te koesteren. Lucius maakte verrassend genoeg geen aanspraak op een basisplaats. Claudio kreeg om tactische redenen de voorkeur. Maar deze dreumes had tegen de potige tegenstanders geen voet aan de grond. Na ruim een half uur spelen erkende Gerets zijn verkeerde beslissing. Hij had zich vergist in de opstelling van Dinamo Kiev, dat op het middenveld een numerieke meerderheid creëerde.

Met als gevolg dat PSV in het eerste kwartier werd overspeeld. De wedstrijd leek een kopie te worden van de onderlinge ontmoeting in 1997, toen Dinamo Kiev een lesje gaf in modern countervoetbal. De 3-1 nederlaag werd in Brabantse gelederen als onverdiend bestempeld. PSV beschikte destijds over een overvloed aan talent, in vergelijking met de huidige spelersgroep. Het foutenfestival ging dit keer niet gepaard met een nederlaag. De middenvelders Vogel en Van Bommel onttrokken zich aan de malaise. Met hun tactisch inzicht en hun agressieve speelstijl zorgden zij voor de ommekeer in de wedstrijd.

Dinamo Kiev werd afgestraft voor de lichtzinnige aanpak. Het enorme veldoverwicht in de beginfase leidde slechts tot een doelpunt van de Oezbeek Shatskih. Hij profiteerde van de chaos in de Eindhovense defensie. Het verlamde PSV leek rijp voor de slacht, maar de flegmatieke tegenstander weigerde de genadestoot uit te delen. Dinamo Kiev bleef volharden in korte combinaties en werd benadeeld door de Italiaanse arbiter Cesari. Na ruim een half uur gaf hij geen strafschop voor een overtreding van Hofland op Kaladze.

Na deze meevaller kroop PSV uit zijn schulp. Een fraaie volley van Kezman, die wederom teleurstelde, diende als waarschuwingsschot voor een sterk offensief. PSV creëerde vijf hoekschoppen en kreeg de toeschouwers op de banken. Lichtgewicht Claudio maakte plaats voor zwaargewicht Lucius. Nog geen twee minuten na zijn invalbeurt vierde hij vlak voor de pauze de gelijkmaker.

Lucius kopte de bal na een voorzet van Van der Weerden op subtiele wijze in de verre hoek. Hij maakte gebruik van de wanorde in het vijandelijke strafschopgebied. De lange Hoesin lag geblesseerd op de grond en werd node gemist in het luchtgevecht. Boosdoener was Van Bommel, die na afloop erkende zijn tegenstander te hebben geraakt. ,,Ik ging voor de bal maar kwam net te laat en raakte hem vol op het scheenbeen. Gelukkig werd er niet gefloten'', zei de aanvoerder van PSV.

In het begin van de tweede helft stond Lucius aan de basis van de tweede treffer. Zijn voorzet belandde op het hoofd van Bruggink. Met een ferme kopstoot hielp hij de thuisploeg aan een voorsprong. In de resterende speeltijd miste Lucius nog een goede schietkans om zijn heldenrol extra glans te geven. In het laatste kwartier was PSV moegestreden en kreeg Dinamo Kiev nog even uitzicht op de gelijkmaker. Het sportieve duel werd ontsierd door een elleboogstoot van Holovko in het gezicht van Kezman. Weer deed de Italiaanse scheidsrechter of zijn neus bloedde.

PSV vierde de overwinning als een bevrijding. Het bereiken van de tweede ronde van de Champions League is een halszaak voor de ambitieuze club. PSV koketteert met de Euro League, het commerciële alternatief voor de gedevalueerde eredivisie. De Nederlandse competitie is volgens voorzitter Van Raaij een bodemloze put. Om weer aansluiting te krijgen met de rijke clubs uit de grote voetballanden moet PSV het eigen talent zo lang mogelijk koesteren, luidt de visie van de voorzitter.

De pleitbezorger van de Euro League was gisteravond ,,best een beetje trots'' op de nieuwe spelersgeneratie. Van Raaij noemde het van groot belang dat de huidige selectie in tact blijft. ,,En dat kan alleen als we de begroting opschroeven. En dat kan alleen als we buiten de landsgrenzen kijken.'' Volgens Van Raaij zijn de hooggespannen verwachtingen waargemaakt. ,,Een ambitieuze club moet zijn nek uitsteken in de Champions League. Anders kunnen we beter om de UEFA Cup blijven spelen.''