Politie Japan voedt roddel over jonge Mori

Was premier Mori nu wel of geen bordeelbezoeker? Over deze vraag bestaat verwarring in Japan nu de politie gisteren een verzoek van de rechter naast zich neer heeft gelegd om dossiers over de premier te overhandigen.

De kwestie begon in juni met een artikel in Uwasa no Shinso (`De Waarheid van het Gerucht') waarin werd beweerd dat premier Mori ooit als 20-jarige student zou zijn gearresteerd bij een politie-inval in een bordeel. Het blad schreef zich te baseren op de verklaring van een oud-politieofficier. Mori, inmiddels 62, ontkende het verhaal, was beledigd en eist nu via de rechter een schadevergoeding van 10 miljoen yen (240.000 gulden). De rechter vroeg de politie vervolgens het bewuste dossier te overhandigen opdat de waarheid onomstotelijk boven water zou komen.

Gisteren verbaasde de politie vriend en vijand door noch het dossier te overhandigen, noch het bestaan ervan te ontkennen. De politie weigert eenvoudig mee te werken. ,,Als Mori werkelijk geen strafblad had, dan hadden ze kunnen volstaan met een simpel `nee''', zei hoofdredacteur Yasunori Okadome van Uwasa no Shinso. Volgens Okadome en zijn advocaten stelt de politie dat haar dossiers slechts bedoeld zijn voor eigen onderzoek. De politie zou niet verplicht zijn een verzoek van de rechter te honoreren.

Op televisie concludeerde een advocaat gisteravond dat de politie ofwel aan `zelfcensuur' doet, dan wel onder grote politieke druk staat. Dit laatste zou niet vreemd zijn want Mori's machtige rechterhand binnen de regerende Liberaal Democratische Partij, Shizuka Kamei, is een voormalig topofficier van politie.