Pilsje drinken, stoeltje passen

Er is als huisinrichter bijna geen grotere kater denkbaar dan op de meubelboulevard volledig verliefd worden op een stoel, hem halsoverkop aanschaffen en er na een avondje tv-kijken achter komen dat hij absoluut niet lekker zit. Of dat dat hoekje in de woonkamer waar hij moest komen te staan toch kleiner is dan je dacht. Of dat het blauw van de bekleding eigenlijk vreselijk vloekt bij het paars van de gordijnen. Of dat de zitting zo laag is dat erin wegzakken nog wel lukt, maar opstaan niet meer.

Net als met schoenen waarvan je met tien stappen in de winkel nog geen goed idee hebt hoe ze, eenmaal ingelopen, aanvoelen, vereisen meubels eigenlijk ook een proefperiode. De meeste meubelverkopers doen echter niet aan `testritjes'. Zelfs het in de showroom even wegzakken in een bank of heen en weer wippen op een bureaustoel wordt vaak niet gewaardeerd. Maar voor geroutineerde miskopers en notoire twijfelaars is er nu een oplossing: het meubelcafé.

De begane grond van de Regentenkamer in Den Haag staat vol met tafels, stoelen, kasten en lampen die niet alleen bekeken kunnen worden, maar ook uitgeprobeerd. Dit eerste meubelcafé van Nederland is gemodelleerd naar soortgelijke cafés in Londen, Antwerpen en Wenen, die daar bijzonder succesvol zijn gebleken. De komende drie maanden kunnen in Den Haag ontwerpen van de twaalf man sterke Groningse groep Brug Boutade getest worden.

Een waaier tijdschriften op een laag tafeltje, een koffiebar en een dozijn schilderijen aan de muur suggereren een huiselijke sfeer, waarin het ontspannen uitproberen is. Zo kan nippend aan een glas wijn of bier bekeken worden hoe comfortabel Lex Bekinks riante fauteuil of strakke barkrukken nou eigenlijk zijn. Een kwartiertje `proefzitten' op de Egelstoel van Joke Vos leent zich prima voor een koffiepauze. En aan de inschuifbare tweezitter met tafel van Jasper den Dekker zou je eigenlijk een potje moeten schaken om te bepalen of het strenge ontwerp ook op de langen duur het gewenste zitplezier verschaft. Zelfs het meebrengen van eigen gordijnen of vloerkleed om te zien hoe een meubelstuk zich verhoudt tot de rest van het interieur thuis, zal in het meubelcafé geen wenkbrauw van zijn plaats brengen. Valt na grondige inspectie het meubelstuk in de smaak, dan kan het in principe zo worden meegenomen.

Op gezette momenten zijn de makers van de meubels aanwezig om vragen te beantwoorden en iets te vertellen over de achtergrond van de ontwerpen. Het is ook mogelijk voor bezoekers om hun persoonlijke wensen ten aanzien van stoel, tafel of bureau voor te leggen. Een hogere zitting? Een andere kleur bekleding? Een langere leuning? Het moet in samenspraak allemaal mogelijk zijn.

Het is de bedoeling van de uitbaters van de galerie annex café om iedere drie maanden een nieuw aanbod te laten zien. Volledige interieurs worden afgewisseld met thematische inrichtingen rondom bijvoorbeeld de keukenkruk of het bijzettafeltje. Ontwerpers worden geselecteerd door een deskundig team, maar zij kunnen zich ook zelf aanmelden. De voorkeur gaat uit naar jonge ontwerpers met kwalitatief hoogstaande en liefst experimentele creaties. Maximaal tien designers mogen per keer twee meubelstukken tonen: een volledig klaar ontwerp en een zogenaamd visionair prototype. Met dat laatste ontwerp kan de maker laten zien wat hij of zij nastreeft als ideaal.

Vooral de prototypes lenen zich goed voor publieke participatie. Het proeftuinconcept werkt op die manier niet alleen voor de aspirant-meubelkoper, maar ook voor de ontwerper, die heel direct hoort wat men van een meubelstuk verlangt en wat er beter kan. Bovendien kunnen zwakke plekken in het ontwerp nu in de praktijk worden opgespoord en verholpen. Het meubelcafé is wat dat betreft een soort ontwerplaboratorium. Het is alleen te hopen dat bedrijfsongevallen als het in elkaar zakken van ondeugdelijke constructies, beperkt blijven.

Brug Boutade, t/m 30 nov in Meubelcafé De Regentenkamer,

Laan van Meerdervoort 34,

Den Haag. Open: wo t/m za 12-20u.

Inl 070-3658612.

Ontwerpers kunnen zich aanmelden via Dulkentright@compuserve.com