Ontwikkelingswerkers

Minister Herfkens heeft laten weten dat zij zou willen stoppen met het uitzenden van ontwikkelingswerkers. Het ziekenhuis van dr. Albert Schweitzer in Lambaréné in Gabon, waarvan u op 1 september een unieke foto van het oude ziekenhuis afdrukte, illustreert de ontwikkeling die Herfkens, De Hoop Scheffer, Hoebink en Ferf benoemen.

Na bijna veertig jaar chirurgisch werk (inclusief de opleiding) nam ik een jaar geleden afscheid van het Albert Schweitzer-ziekenhuis te Dordrecht en heb ik tweemaal kort gewerkt in het nieuwe Hôpital du dr Albert Schweitzer in Lambaréné. De verpleegkundige staf van het ziekenhuis is geheel Afrikaans en de artsen zijn voor een deel zeer competente West-Afrikanen, onder wie een chirurg, de medische directeur, een kinderarts en een internist.

De continuïteit van het ziekenhuis wordt in stand gehouden door een internationale stichting, met een half-Gabonnees bestuur. Niet zonder moeite wordt de personele voorziening en de financiering, waarin de Gabonnese overheid bijdraagt, geregeld. De buitenlandse bijdrage kan niet gemist worden, maar de groeiende lokale inbreng, met de plannen in uitvoering voor een `community health plan', zijn een veelbelovende ontwikkeling.