NAC wint van RBC in Brabantse derby

NAC heeft gisteravond in Breda met 2-1 van RBC gewonnen. Voor beide Brabantse clubs is handhaven in de eredivisie de bescheiden doelstelling voor dit seizoen.

In mei troffen beide ploegen elkaar nog in competitieverband. NAC werd toen dankzij de 2-0 kampioen van de eerste divisie, RBC speelde zich in vorm voor de nacompetitie, die het glansrijk won. De eredivisie is een ander verhaal, hebben beide ploegen reeds ondervonden. Het is punten sprokkelen. NAC toont zich daarin tot nu toe de slimste.

Het krachtsverschil tussen beide teams was gisteren, zeker voor rust, te verwaarlozen. NAC mocht zich dat aantrekken, de begroting van de Bredase ploeg is twee keer zo hoog als die van de bezoekers uit Roosendaal.

RBC kreeg al na twee minuten een opdoffer te verwerken. De eerste de beste aanval van NAC leidde tot wanorde in de Roosendaalse defensie. Cas stuitte Salmon ongeoorloofd. De toegekende strafschop werd gemist door Gudelj. Schreuder benutte de rebound.

RBC leek gebukt te gaan onder het gemis van laatste man Hellemons, maar de ploeg herstelde zich knap. Steijn schoot namens NAC tien minuten later net over, maar de beste kansen vielen aan de andere kant.

Na negentien minuten was het wel raak. Van Galen scoorde, de voorzet kwam van Heerkens. Het was een speciaal doelpunt voor de gelegenheidsaanvoerder, die lang voetbalde bij het Bredase Baronie en ooit NAC afwimpelde omdat hij voorrang gaf aan zijn studie.

De gelijkmaker deed NAC geen goed. Het elftal van trainer Ten Cate begon te knoeien. RBC vond het wel best en beperkte zich tot in de weg lopen met af en toe een plaagstootje. Arbiter Jol had inmiddels zes gele kaarten nodig om zijn gezag te onderstrepen. Vos, opzichtig trappend naar Penders, ontsnapte desondanks.

Na rust deed het klasseverschil zich toch gelden. Een bal van Schreuder raakte in de 55e minuut via de vingertoppen van Dijkstra de lat, een klein kwartier later schoot Van As wel raak. Zijn snoeiharde vrije trap, van zo'n 25 meter, was het enige hoogtepunt van de avond. De ereronde na afloop deed daarom wat potsierlijk aan.

NAC is op dit moment de nummer acht van de eredvisie. De ploeg uit Breda boekte gisteren de tweede zege van het seizoen. Daar staan twee nederlagen en een gelijkspel tegenover.

RBC staat met slechts een overwinning uit vijf duels, op de zestiende positie van de eredivisie. De ploeg uit Roosendaal verloor al vier keer.