Na de sancties is `heel Oostenrijk' gelukkig

Op `dag één na de opheffing van de sancties', zoals een nieuwslezer zei, overheerst in Oostenrijk de tevredenheid. Maar niet bij iedereen.

De sancties die de veertien landen van de Europese Unie tegen Oostenrijk hebben ingesteld nadat de regering van extreem-rechts en conservatieven was aangetreden, hebben in de Oostenrijkse media van begin af aan excessieve aandacht gekregen. Ook na de opheffing beheersen ze het nieuws. Met de woorden ,,dit is dag één na de opheffing van de sancties'' begroette de nieuwslezer op tv gisteravond de toehoorders.

Dinsdag diende de opheffing van de sancties zelfs als een excuus voor het chaotisch verloop van de uitzending. ,,Wij rekenen op uw begrip'' zei de nieuwslezer. Het journaal was die avond begonnen met de vaststelling dat ,,heel Oostenrijk gelukkig is met de afloop van de sancties''.

Grofweg kunnen de media in twee kampen worden verdeeld: de ene groep bericht hoe het kleine ten onrechte vernederde Oostenrijk uiteindelijk heeft gezegevierd en de EU nu voor schut staat, de andere legt veel nadruk op de kritische punten in het rapport van de commissie van drie `wijzen' en wil van een ,,volledige rehabilitatie'' zoals de FPÖ het rapport noemt, niets weten.

Het patriottische deel van de pers, met name de Kronen Zeitung en Die Presse, verzuimt ook niet om onderscheid tussen de vijanden en de vrienden van Oostenrijk te maken. De grote boosdoener is Frankrijk, gevolgd door België. Tot de vrienden behoren het Vaticaan, Denemarken en Beieren. De rest van Duitsland ligt wat moeilijk omdat de CDU Oostenrijk steunt maar ,,de regering onder de plak van Frankrijk zit''.

Maandag berichtte de Krone dat de VN-top in New York geheel in het teken stond van de `Oostenrijkse kwestie'. ,,Als een lopend vuur verbreidde zich het nieuws over de inhoud van het rapport van de drie wijzen onder de staats- en regeringsleiders'', aldus de krant. De redacteur berichtte over woedeuitbarstingen van Europese regeringsleiders.. ,,Jacques Chirac is niet de opperbevelhebber van Europa'', zou een van hen hebben geroepen hebben, omdat het Franse staatshoofd voorzichtig had gereageerd op de mogelijkheid van een onmiddellijke opheffing van de sancties. De triomf van Oostenrijk was ook een overwinning van de kleine op de grote landen, schreef de krant.

In Die Presse noemde hoofdredacteur Andreas Unterberger de Franse houding ,,dom en gevaarlijk''. De Oostenrijkse regering zou het botte gedrag van de EU zeker niet meer accepteren en Frankrijks claim op het Europese leiderschap zou daardoor in gevaar kunnen komen. De Presse gaat er van uit dat de FPÖ haar slechte reputatie aan de minister van Justitie, Dieter Böhmdorfer, heeft te danken en in een gastcommentaar werd zelfs zijn aftreden geëist. Der Standard, de Salzburger Nachrichten en de Kurier berichtten zonder triomfalisme over de opheffing. In de commentaren ging men ook in op de kritische passages in het rapport. Vooral op de opiniepagina's van de Standard wordt gedebatteerd erover. In het buitenland is Oostenrijks positie beschadigd maar de regering is versterkt uit de strijd gekomen, is de teneur. ,,Schüssel werd door de sancties verrast maar herkende vrijwel onmiddellijk wat voor kansen ze hem in de binnenlandse politiek boden. Hij heeft de oppositie uitgeschakeld, want elke vorm van kritiek werd door het geklaag over vaderlandsverraders in de kiem gesmoord'', schrijft de krant.

DOSSIER: www.nrc.nl