Melkert: grotere rol voor Kamer bij kabinetsformatie

De Tweede Kamer moet een grotere rol gaan spelen bij kabinetsformaties. Dat heeft PvdA-fractieleider Melkert gisteren voorgesteld. In zijn visie laat deze zwaardere rol van het parlement de rol van de Koningin bij formaties onverlet.

Op een discussieavond met partijleden bepleitte Melkert dat de Tweede Kamer kort na verkiezingen bijeenkomt voor een politiek debat, waarbij de fracties zich uitspreken over mogelijke regeringscoalities en hun politieke programma. Informateurs en formateurs zouden regelmatig in de Kamer verantwoording moeten afleggen over hun werkzaamheden.

De VVD ziet niets in het voorstel van Melkert. Fractieleider Dijkstal vindt het ,,een oplossing voor een probleem dat er niet is''. Volgens hem werkt de huidige praktijk uitstekend en ,,is het naïef om te denken dat een openbaar Kamerdebat de openbaarheid van de kabinetsformatie vergroot.''

CDA-leider De Hoop Scheffer is sceptisch. Hij verwacht niet dat de leider van de grootste fractie meteen zijn coalitievoorkeur zal bekendmaken. ,,Stel dat Melkert dat is, dan moet hij als eerste de vraag beantwoorden: met wie wil de PvdA eigenlijk, met de VVD, met het CDA, met andere partijen? Ik moet hem dat nog zien zeggen.'' D66 en GroenLinks reageerden positief op het idee.

Melkert sloot nadrukkelijk uit dat de Kamer zelf informateurs en formateurs zou benoemen. Deze benoeming blijft voorbehouden aan het staatshoofd, dat – net zoals nu – een beslissing neemt op grond van adviezen van de fractievoorzitters.

Het verschil tussen Melkerts voorstel en de huidige praktijk is dat aan de adviezen van de fractievoorzitters (die nu achteraf openbaar worden gemaakt) een openbaar Kamerdebat over de formatie vooraf zou gaan.

`REVOLUTIE' pagina 3