Manchester United overspeelt Anderlecht

De terugkeer van het Belgische clubvoetbal in de Champions League is niet bijster succesvol verlopen. Anderlecht speelde gisteravond bij Manchester United en werd flink van de mat gespeeld, 5-1. Beide ploegen komen uit in dezelfde poule als PSV en Dinamo Kiev.

De kracht van United was van het begin af te veel voor de Belgen. De kampioen van Engeland dwong al voor de rust als het ware de fouten in de verdediging van de tegenstander af. In feite speelde er slechts één elftal. Na de hervatting was dat niet anders.

De kampioen van de Champions League van twee seizoenen geleden speelde zonder de geblesseerde Stam. De Nederlandse international kampte met een spierblessure. De verdediging van de formatie van trainer Ferguson werd tegen Anderlecht niet of nauwelijks of de proef gesteld.

Na 55 minuten scoorde de Belgische ploeg dankzij de Tsjech Koller, maar toen had United al vier treffers gemaakt. Twee kwamen er van de voet van Cole. Irwin benutte een strafschop, Sheringham tikte er ook nog één binnen. De vijfde treffer van United kwam opnieuw op naam van Cole. Na een voorzet van Beckham kopte hij de bal fraai over doelman De Wilde, die net als tijdens Euro 2000 geen sterke indruk maakte.

In de groep H wonnen Barcelona en AC Milan hun eerste thuiswedstrijden met gemak. Beide favorieten zullen vermoedelijk onderling gaan uitmaken wie groepswinnaar wordt. Voor Barcelona waren drie van de vier goals van Nederlandse makelij. Frank de Boer maakte de 2-0, uit een schitterende vrije trap. Kluivert, nog maar net hersteld van een voetblessure, behoorde tot de uitblinkers. Na rust bepaalde hij de eindstand met twee treffers op 4-0. Landgenoot Cocu begon in de basis, maar moest elf minuten na rust door een forse aanslag van Smith aangeslagen het veld uit. Hij heeft een scheurtje in zijn kniebanden. Verdediger Reiziger bleef met een voetblessure aan de kant, maar hij zat wel op de bank.

Milan had de ruime zege op het Turkse Besiktas voornamelijk te danken aan de Oekraïener Sjevtsjenko. De spits maakte twee doelpunten, waarvan één uit een strafschop. De Duitser Bierhoff en de Italiaan Coco waren de andere doelpuntenmakers voor de thuisploeg, die in San Siro nog wel op achterstand was gekomen door een strafschop van Tayfur.

In groep F wonnen Rosenborg en Bayern München allebei met 3-1. Rosenborg deed dat in Noorwegen, tegen Paris Saint Germain. Bayern speelde tegen het Zweedse Helsingborg. PSG kwam in Noorwegen nog wel op voorsprong, na zeven minuten via Christian. Berg, Johnsen en Skammelsrud maakten aan de Franse illusie een einde. Bayern kwam binnen een uur op een 3-0 voorsprong via Scholl, Salihamidzic en Jancker. In de slotminuut deed de Zweed Johansen iets terug voor de thuisploeg.

In groep E eindigde Panathinaikos-Deportiva la Coruña in 1-1. Juventus kwam in Hamburg tegen HSV niet verder dan 4-4. De Italianen die een 3-1 voorsprong hadden genomen, stonden vlak voor tijd nog met 4-3 achter. Juventus kwam uiteindelijk nog met de schrik vrij toen Inzaghi een strafschop in de 88ste minuut benutte. De Italiaanse international maakte in het gerenoveerde Volkspark-stadion drie treffers voor het favoriete Juventus.