Koninklijke houdt Damrak af van herstel

In navolging van het hogere slot van de Amerikaanse Nasdaq veerden vanmorgen ook de hightechs op het Damrak op. De stijging van de AEX-index werd echter beperkt door een daling van Shell.

De Amsterdamse effectenbeurs ging vanmorgen voortvarend van start. De AEX-index opende hoger dankzij de goede prestaties van de technologiefondsen. Zo dikte het aandeel van uitblinker ASM Lithography 5,42 procent aan op een koers van 43,20 euro. Daarmee herstelde de chipmachinefabrikant zich van de verliezen van de afgelopen dagen. Ook Philips wist te profiteren van de goede resulaten van de Nasdaq. Het aandeel van de elektronicagigant werd ruim 2 procent duurder op 53,35 euro.

Automatiseerder Getronics en kabelbedrijf UPC moesten het doen met een stijging van iets minder dan een half procent. De telecomaandelen mochten eveneens koersstijgingen bijschrijven. Het aandeel KPN noteerde rond de middag 1,68 procent hoger op een koers van 29,69 euro. In de Midkap schoot het aandeel Versatel bijna 7 procent omhoog naar 32 euro precies.

De telecomaandelen en de technologiefondsen konden de AEX-index echter niet op een forse winst zetten. De Amsterdamse graadmeter noteerde tegen het middaguur een schamele 0,03 procent hoger op een stand van 677,61 punten. Daarmee bleef de index flink achter bij de overige toonaangevende beurzen in Europa. De Midkap deed het aanzienlijk beter met een stijging van 1,13 procent op een totaal van 683,15 punten.

De stijging van de AEX-index werd beperkt door de fikse daling die het aandeel Koninklijke Olie voor de kiezen kreeg. Beleggers verwachten dat het aandeel, dat de afgelopen weken snel in waarde is gestegen, zal afkalven als de prijs van olie naar beneden gaat. Zij namen hun winst en dat zette Koninklijke Olie ruim 2 procent terug op een koers van 70,91 euro. Daarmee was de oliereus de een van de grootste dalers op de Amsterdamse effectenbeurs. Het fonds werd qua teruggang nog overtroffen door staalconcern Corus, dat bijna 3 procent verloor. Ook Akzo Nobel moest flink inleveren. Het aandeel van het chemieconcern kalfde bijna 2 procent af op 46,48 euro.

De uitgevers lieten vanmorgen een verdeeld beeld zien. VNU en Wolters Kluwer moesten beide bijna 2 procent inleveren. Elsevier daarentegen trok zich op aan de opleving van de technologiesector. Het aandeel werd ruim 2 procent duurder op 14,07 euro.

Bij de middelgrote fondsen viel verder de stijging van het aandeel Cap Gemini op. De automatiseringsdienstverlener maakte een sterke stijging van de nettowinst in de eerste zes maanden van dit jaar bekend. Beleggers beloonden Cap Gemini met een stijging van bijna 6 procent.

Het aandeel van automatiseerder CMG kreeg een steun in de rug van ING. De bankverzekeraar gaf het bedrijf een positievere waardering en dat zette CMG op een winst van 3,58 procent.