KINDERAGENDA

Griezels

Bent je heel goed in het laten schrikken van mensen? Het komende weekeinde kun je op het festival Dwars op de As in de Witte de Withstraat in Rotterdam laten zien hoe griezelig je bent. Bij de Foddy en Toddy Horrorshow kun je de Doodschrik doen, je ijselijkste gil slaken of net doen of je doodgaat door de Dodelijke beet van de Cobra. Er zijn ook veel workshops: je kunt de sterren van de hemel koken in het kinderkookcafé, optreden als circusartiest, persfotograaf worden, een tattoo zetten (nou ja, voor tijdelijk dan), breakdancen en dj'en. Verder zijn er voorstellingen van Circus Rotjeknor en het Waterhuis. Zondag 17 sept zijn het Rotterdams Volkstheater met het Wereldcircus, de Verhalentent en de Kleurbende aanwezig.

Eigenlijk begint het feest al op vrijdag 15 sept: dan is er een swingende optocht waarin je verkleed mee kunt lopen. Het belooft een gezellige boel te worden: er is salsamuziek, er zijn vuurspuwers, lampionnen, maskers en nog veel meer! En wie het mooist verkleed is, wint een prijs. Verzamelen om 19.30 op de Schiedamse Vest tussen Westblaak en de Witte de Withstraat.

*Festival Dwars op de As, 15 t/m 17 sept, speelplein 't Landje, Zwarte Paardenstraat (zijstraat Witte de Withstraat), Rotterdam. Inl 010-2809122

Boemannen

Een Nederlands kind gaat tegenwoordig zo'n tweehonderd dagen per jaar naar school. Heel vroeger was dat wel anders. Er was een tijd dat kinderen helemaal niet naar school gingen, gewoon, omdat er bijna geen scholen waren. Wat kinderen moesten weten, leerden ze van hun ouders. Pas sinds de 17de eeuw gaan steeds meer kinderen naar school. In het Comeniusmuseum in Naarden kun je zien hoe het vroeger toeging op zo'n school. Een echte schoolmeester speelt een ouderwets lesuur na. Je kunt leren lezen met een ABC-plankje en schrijven met een ganzenveer. En als je stout bent in de klas, krijg je misschien een klap op je vingers! Na afloop van het lesuurtje begrijp je waarschijnlijk wel waarom Jan Amos Comenius, die leefde van 1592 tot 1670, zo veel kritiek had op de scholen en onderwijsmethoden in zijn tijd. Hij vond schoolmeesters maar `boemannen' en de manier van lesgeven vond hij `een kwelling voor de geest'. Comenius schreef een paar boeken over hij vond dat het wèl moest op school. Hopelijk durf je nog naar school als je een lesuurtje hebt meegemaakt in het Comeniusmuseum.

*Op school in Naarden, t/m 19 nov in het Comeniusmuseum, Kloosterstraat 33, Naarden-vesting. Het lesuurtje is vooral bedoeld voor schoolklassen, maar voor individuele kinderen zijn er op 16 en 23 sept lesuren van 12-12u45, 13-13u45, 15-15u45 en 16u30-17u15 en op 17 en 24 sept van 13-13u45, 14u30-15u15 en 16-16u45. Inl 035-6943045

Japanse letters

Toen je nog maar net op school zat, vond je het heel moeilijk om je naam te schrijven. Dat geldt ook voor Japanse kinderen, die moeten leren om hun naam te kalligraferen. Kalligrafie is schrijven met heel mooie letters. In het Schrijfatelier van het Scytion in Tilburg kun je leren je naam in het Japans te kalligraferen. De tekens zijn ingewikkelde, sierlijke vormen. Het is net of je in Japan bent, want het atelier is helemaal ingericht in Oosterse sferen. Bij binnenkomst moet je je schoenen uitdoen en je krijgt een echte kimono aan, een soort kamerjas. Met behulp van Japanse schrijfbenodigdheden als penselen en rijstpapier leer je heel mooi schrijven. Na de schrijfles kun je je naam in het Japans schrijven. Misschien leuk om eens boven een repetitie op school te zetten?

*Letters in kimono,

Schrijfatelier, Scryption, Spoorlaan 434a,

Tilburg. Het schrijfatelier is voor individuele kinderen uitsluitend open op woensdagmiddag en zondagmiddag van 14u30-16u. Voor schoolklassen op afspraak. Toegang: van 4 t/m 12 jr ƒ4 + ƒ3,50 voor het atelier.

Inl 013-5800821

Pianola

Een pianola is een heel gek muziekinstrument: het lijkt sprekend op een piano en het speelt uit zichzelf. het lijkt of iemand de toetsen bespeelt, maar er zit niemand op het krukje. De pianola is eigenlijk een muziekmachiene, die vanzelf gaat spelen als er een knopje wordt aangezet. Op zondag 17 sept is er een kinderconcert in het Pianolamuseum in Amsterdam. Er wordt oude en moderne muziek gespeeld. Wie durft mag zelf proberen om de pianola te laten spelen.

*Pianolaconcert voor kinderen vanaf 5 jaar, zo 17 sept om 13u. Westerstraat 106, Amsterdam. Toegang: ƒ8,50. Reserveren: 020-6279624.

Pokémon

Het wordt dit weekeinde een drukte van belang in Rijswijk. De Darling Market organiseert namelijk een Pokémon-ruilbeurs. Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen daar hun verzameling uitbreiden. Wie vroeg komt, krijgt een echt kraampje (gratis) om zijn kaarten uit te stallen. En als je uitverkocht of uitgeruild bent, kan een ander jouw kraam overnemen. Verder draaien er de hele dag Pokémon-filmpjes en wordt er een Pokémon Stadium kampioenschap gehouden op de Nintendo 64. Kinderen tot 12 jaar die geen Pokémon meer kunne zien, kunnen klimmen en glijden in het speelparadijs Darling Kids.

*Pokémon ruilbeurs, 16 en 17 sept van 10-17u. Darling Market, Volmerlaan 12, Rijswijk. Toegang: ƒ7,50. Inl 070-3075907