Kilo overgewicht is bokser fataal

Voor de Australische bokser Bradley Hore zijn de Olympische Spelen al voorbij voordat ze zijn begonnen. De leerling-sleutelmaker weegt 49 kilo, is één kilo te zwaar. Hore, verscheen vanochtend niet bij de officiële weging omdat hij wist dat hij te zwaar zou zijn.

De pas 18-jarige Hore is nog in de groei. Sinds hij zich in april in de lichtste klasse voor de Olympische Spelen kwalificeerde, groeide hij een paar centimeter en werd hij te zwaar. En het lukte hem daarna niet meer onder de 48 kilo te komen. ,,Wat kan je doen? Je kan er moeilijk een arm of een been afhakken'', zei de Australische teamleider Peter Rogers vanochtend. De bokser was te teleurgesteld om een reactie te geven. Om zijn pijn te verwachten, mag hij morgen wel meelopen met de ploeg tijdens de openingsceremonie. De kwestie riep een kritische reactie op van de vice-voorzitter van de internationale boksfederatie , de Australiër Tunstall. ,,Het is beschamend dat hij dat vervloekte gewicht niet heeft gehaald.'' Tunstall wees met een beschuldigende vinger naar manager Rogers. ,,Hij had moeten ingrijpen. Ik had die jongen uren in de sauna gestopt en zo zijn gewicht naar beneden gehaald!'' Dat is volgens Rogers ook geprobeerd. Assistent-coach Denis Hill was zelfs met Hore de sauna in geweest. ,,Er was gewoon niets meer af te krijgen. Wat moet je doen als die jongen pijn heeft en niet meer zweet?''