Kabinet gaat alsnog met RMS praten

Het kabinet nodigt alsnog de RMS-regering uit voor het gesprek dat het maandag gaat voeren met de Molukse gemeenschap.

Gisteren verklaarde het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de RMS niet gevraagd zou worden omdat dat ,,een impliciete erkenning'' van de regering in ballingschap zou betekenen.

Vanmorgen stelde de woordvoerder van minister Van Boxtel (Minderheden) echter dat de RMS met vier vertegenwoordigers aan de uitnodigingenlijst wordt toegevoegd. Volgens hem gaat het om ,,een misverstand''. Het kabinet zou ,,nooit de bedoeling'' hebben gehad ,,iemand uit te sluiten''.

Gistermiddag werd er in Molukse kringen vol onbegrip gereageerd op het nieuws dat de RMS niet met het kabinet zou mogen spreken. Woordvoerder mr J. Wattilete van de RMS noemt de houding van het kabinet ,,onbegrijpelijk, gelet op de laatste ontwikkelingen''. Ook het kamerlid Santi (PvdA) pleitte voor een dialoog met de RMS gezien de bemiddelende rol die de regering in ballingschap heeft. Zaterdag deed de RMS-regering een poging de groep Vrije Molukse Jongeren er van te weerhouden geweld te gebruiken. Eerder hadden twee inmiddels aangehouden jongeren van die groep aanslagen aangekondigd, onder meer op premier Kok en minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken).

Het kabinet wilde aanvankelijk slechts praten met ,,maatschappelijke organisaties'' als kerken, hulpverleners en de culturele Badan Persatuan. Een regering in ballingschap uitnodigen zou een ongewenste diplomatieke betekenis hebben, zo werd gezegd. Wattilete wijst er op dat de RMS in Indonesië zelf al met de presidenten Habibie en Wahid heeft gesproken. ,,In dat licht hoeft een gesprek met de Nederlandse regering toch niet zo'n probleem te zijn,'' aldus de RMS: ,,Het gaat hier niet om erkenning.''

Ook het Tweede-Kamerlid Van Middelkoop (GPV) deed vanochtend nog ,,een oproep om het gesprek hierdoor niet te laten verflodderen''.

Op de vraag of er inderdaad sprake is geweest van een misverstand houdt Wattilete zich op de vlakte: ,,Het zou kunnen.''

De RMS beraad zich nog op haar bijdrage voor het gesprek van maandag.

    • Jaco Alberts