Justitie vervolgt top van Content

Justitie gaat de voormalige top van uitzendbedrijf Content vervolgen in de voorkennisaffaire rond de overname van de onderneming. Het betreft voormalig president-commissaris A. Maas en de twee voormalige directieleden. Dat heeft een woordvoerder van het openbaar ministerie desgevraagd bevestigd.

Maas was voorzitter van de raad van commissarissen van Content toen het bedrijf in gesprek raakte met de Belgische branchegenoot Creyf's. Eén dag voordat de overname in maart 1999 rond kwam bleek de Content-top nog personeelsopties aan het topkader te hebben uitgegeven, onder wie de twee directeuren.

Ter dekking werden eigen aandelen ingekocht. Dat bleken er later meer te zijn geweest dan noodzakelijk. Omdat de koers van Content na de overname fors steeg, werden de opties meer waard en bleken de aandelen gunstig ingekocht. Beleggers hadden hun aandelen, onwetend van de overname, juist tegen een lage prijs van de hand gedaan.

De twee directieleden wordt ten laste gelegd dat zij, terwijl zij kennis hadden van de aanstaande overname, de opties hebben geaccepteerd. Maas kreeg zelf geen opties, maar keurde de verstrekking goed en gaf zijn fiat aan de inkoop van de eigen aandelen, zo hebben de directeuren verklaard.

Volgens het OM valt de handelwijze van de Content-top niet onder de uitzonderingsbepalingen van de voorkenniswetgeving omdat er geen `bestendige gedragslijn' is gevoerd. De raadsman van Maas, D. Doorenbos, erkent dat de kwestie rond het aantal ingekochte aandelen een strafbaar feit voor de vennootschap oplevert: ,,Maar dat staat zeer ver van Maas af. Voor de rest is alles volgens de regels verlopen. Justitie bevindt zich hiermee op een dwaalspoor.''

Creyf's gaf de affaire vorig najaar zelf aan bij Justitie. De Belgen betaalden een boete en stelden gedupeerde beleggers schadeloos. De schikking gold echter niet voor de Content-top. Oud KBB-topman Maas geldt als een vooraanstaand persoon in het Nederlands bedrijfsleven. Hij is commissaris bij Heineken, KLM en TPG. Zijn commissariaat bij Creyf's legde hij onlangs neer.

Los van deze affaire beslist Justitie later of een aantal andere Content-werknemers wegens voorkennis zal worden vervolgd. Het gerechtelijk vooronderzoek in deze zaak is nog niet afgerond.

CONTENT: pagina 13