Italië

Erfgoed

De Europese Dagen van het Nationale Erfgoed op 23 en 24 september zijn in Italië gewijd aan kastelen en forten. Verspreid over heel het land zijn tientallen gebouwen te bezichtigen die meestal niet of moeilijk toegankelijk zijn. In veel gevallen moet er van tevoren worden gereserveerd en is alleen bezoek onder leiding van een gids mogelijk. Ter gelegenheid van deze culturele dagen zullen in dat weekeinde ook de staatsmusea en de archeologische opgravingsplaatsen in handen van de staat, gratis toegankelijk zijn.

Trento

In de provincie Trento is in de hoofdstad Trento het villa-achtige kasteel Buonconsiglio open waar het naar de stad vernoemde concilie is gehouden. In Besenello is het Castel Beseno te bezoeken, een van de grootste kastelen aan de zuidkant van de Alpen. www.unitn.it/trentino/castelli.html (ook andere kastelen op deze site) Inl 0039-0464834600

In Agezzano

ten zuiden van Piacenza, doet prinses Luisa Anguissola Scotti Gonzaga de poorten van het uitgestrekte middeleeuwse kasteel open (www.mathis.it/agazzano) Inl 0039 0523886258

In de Toscaanse stad Monsummane Terme zijn twee kastelen open. Het Castello di Monsummano alto is nogal vervallen, maar het Castello di Montevettolini is eigenlijk een klein dorpje. De stad organiseert ter gelegenheid van het kastelenweekeinde een speciaal programma met middeleeuwse folklore. Inl 0039 0572954412

Ook in Gubbio, in Umbrië, zijn twee kastelen te bezichtigen. Het Castello di Petroia, een voormalig fort, fungeert ook als hotel en biedt door zijn hoge ligging een fantastisch uitzicht op de omgeving. Ook het Castello di Vallingegno doet mee aan de kastelendagen. Inl 0039 075920287 (Petroia) en 0039 0755741273 (Vallingegno)

Niet ver van Rieti, op een uur rijden ten noordoosten van Rome, ligt het stadje Roccasinibalda met zijn zwaar-versterkte abdij die in de zestiende eeuw is omgebouwd tot een imponerend paleis. (www.rieti.com/itinerari/roccasin) Inl: 0039 066865515

San Severina is een van de parels van Calabrië. Een imposant elfde-eeuws kasteel uit de tijd dat de Noormannen in het zuiden van Italië regeerden. (www.krol.it/turismo/stsevern). Uit dezelfde periode stamt het Castello van Barletta, in de provincie Bari (www.idria.com/barletta) Info: 0039 096251062 (San Severina) en 0039 0883578614 (Barletta)

Volledig overzicht: Internet www.beniculturali.it/

luoghicultura/appuntamenti/index.asp.