Italiaanse aartsbisschop wil katholieke immigranten

Een prominente Italiaanse aartsbisschop heeft de regering in Rome opgeroepen bij het immigratiebeleid voorrang te geven aan katholieken. Hij denkt daarbij aan mensen uit Latijns Amerika, de Filippijnen en sommige Afrikaanse landen.

,,Criteria om immigranten toe te laten kunnen niet alleen maar economisch of sociaal zijn'', schrijft kardinaal Giacomo Biffi, aartsbisschop van Bologna, in een pastorale brief. ,,Men moet zich serieus inspannen om de identiteit van de natie te redden. Italië is geen onbewoond stuk hei, zonder geschiedenis en zonder tradities, dat je zonder onderscheid kan bevolken.''

De uitspraken van Biffi hebben een storm van kritiek losgemaakt ter linkerzijde, maar de aartsbisschop kreeg steun van rechts. De autonomistische partij Lega Nord, die hard wil optreden tegen buitenlanders, sprak van ,,gezaghebbende woorden die een taboe doorbreken''.

Volgens Biffi zijn de verschillen met vooral islamitische immigranten onoverbrugbaar. De vrijdag als gebedsdag, polygamie, en de vermenging tussen politiek en godsdienst maken volgens hem integratie moeilijk en onwenselijk.

De katholieke hulporganisatie Caritas liet in een afwijzende reactie weten dat iedereen welkom moet zijn, ongeacht zijn godsdienst. Ook een hoge bestuurder in het Vaticaan nam afstand van de woorden van Biffi. ,,De katholieke doctrine over immigranten heeft een vast punt: het absolute respect voor de persoon, ongeacht zijn geloof, ongeacht alles'', zei aartsbisschop Francesco Gioia, secretaris van de pauselijke raad die zich bezighoudt met immigranten en vluchtelingen.

Minister Livia Turco van Sociale Zaken wees de suggestie van Biffi af. ,,Een democratische staat kan nooit suggesties aanvaarden die leiden tot discriminatie op basis van iemands geloof, etnische groep, of cultuur.''