INTERNET

Veel informatie voor (aankomende) studenten is te vinden op internet. Een selectie:

Buitenland Het Nuffic, de organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs, heeft een speciale site voor wie in het buitenland wil gaan studeren, de BeursOpener. De site geeft informatie over beurzen en fondsen waarmee een studie is tebekostigen.

www.nuffic.nl/bo

Keuzegids Het Hoger Onderwijs Persbureau, de makers van de Keuzegids Hoger Onderwijs, zal in oktober een site lanceren met onder meer informatie uit degids.

www.xs4all.nl/~ hop

Praktisch Een site van het bald Oriëntatienieuws met praktische informatie, bijvoorbeeld over studiefinanciering en effectief studeren.

www.studentensite.nl

Stages Op de site Stageplaza kunnen bedrijven en instellingen stageplaatsen aanbieden. Studenten kunnen zich inschrijven door persoonlijke en studiegegevens in te voeren en ideeën en voorwaarden voor een stage te vermelden. In de stage-database staan nu tientallen bedrijven.

www.stageplaza.nl

Studentenorganisaties Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is de grootste landelijke studentenorganisatie van Nederland. Het ISO biedt onder meer een helpdesk voor vragen over bijvoorbeeld geschillen met faculteitsbesturen. De site van de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) is nog in aanbouw.

www.iso-student.nl

www.lsvb.nl

Universiteiten De Vereniging van Universiteiten (VSNU) is de belangengroep van de Nederlandse instellingen in het wetenschappelijk onderwijs. Op haar website staat ook informatie voor aankomende studenten, onder meer over toelatingseisen voor universiteiten.

www.vsnu.nl

HBO's De HBO-raad is de club van alle Nederlandse hogescholen. Op de website onder meer een zoekmachine voor hbo's, waar gezocht kan worden naar specifieke studies en kenmerken daarvan. Het resultaat is een lijst met hogescholen die de gezochte studie aanbieden, naar regio.

www.hbo-raad.nl

Studiefinanciering De Informatie Beheer Groep biedt informatie over onder meer studiefinanciering en de ov-jaarkaart. Er is onder meer een `persoonlijke assistent' voor vragen op financieel gebied.

www.ib-groep.nl

Ministerie Informatie over publicaties van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen is te vinden op de site van OC&W. Hier ook een lijst met alle adressen van universiteiten en hogescholen. Doorklikken naar hun websites is vreemd genoeg echter niet mogelijk.

www.minocw.nl