Internationaal

LONDEN

De toonaangevende Europese beurzen toonden vanmorgen over het algemeen oplopende noteringen. Het hogere slot van de Amerikaanse Nasdaq deed de technologiefondsen opveren en dat zette de meeste beursindices op een winstje.

De Londense beursgraadmeter kreeg flinke steun van de hightechs en de telecomaandelen. Grootste winnaar was Colt Telecom Group met een koersstijging van ruim 4 procent. Koersdalingen van oliefondsen duwden de index echter in tegengestelde richting, zodat per saldo slechts een kleine winst overbleef. Beleggers die winst namen zetten de aandelen van zwaargewichten Shell en BP Amoco op een verlies van meer dan 2 procent. De FTSE-index noteerde rond het middaguur 0,89 procent hoger op 6.536 punten.

FRANKFURT

Ook op de effectenbeurs in Frankfurt heerste vanmorgen een positieve stemming. In navolging van het hogere slot van de Nasdaq dikten de koersen van de technologieaandelen flink aan. Zo mocht Deutsche Telekom een winst van bijna 2 procent bijschrijven. De koers van automatiseerder SAP ging met meer dan 2 procent omhoog. Met het oog op de zwakke euro en de hoge prijs van olie werd in de overige fondsen nauwelijks gehandeld. De DAX-index stond rond de middag 0,86 procent hoger op 7.067 punten.

PARIJS

De Parijse beurs wist zich vanmorgen uitstekend te herstellen van de forse verliezen van de afgelopen dagen. De beurs van Parijs blonk uit in Europa. Rond het middaguur noteerde de CAC-40 1,22 procent hoger op 6.650 punten. Grootste stijger was Cap Gemini. Het aandeel van het automatiseringsconcern dikte ruim 6 procent aan na de presentatie van goede halfjaarcijfers.

TOKIO

De aandelenkoersen op de beurs in Tokio zijn vanmorgen voor de tweede opeenvolgende dag gestegen. De Nikkei-index steeg met 0,15 procent naar 16.213 punten. De technologiefondsen trokken zich op aan het hogere slot van de Amerikaanse Nasdaq.

NEW YORK

De beursgraadmeters in New York lieten gisteren een verdeeld beeld zien. De Dow-Jonesindex leverde 0,44 procent in en sloot op een stand van 11.183 punten. De technologiebeurs Nasdaq einigde 1,16 procent hoger en bereikte een slotstand van 3.894 punten.

Gistermorgen liet de financiële reus Chase Manhattan weten een bod te willen uitbrengen op concurrent JP Morgan. Het aandeel JP Morgan sloot ruim 2 procent lager, terwijl het aandeel Chase Manhattan 4 procent afkalfde. Een positieve uitschieter was AT & T Corp met een koersstijging van 3,25 procent.