HIER & DAAR

Verhalen

Met een speciale Story Shopping Bag kun je dit weekeinde langs bekende en onbekende kunstenaars in Rotterdam om verhalen te `shoppen'. Want er is tegenwoordig van alles te koop, behalve verhalen die er toe doen, aldus de organisatie van het verhalenfestival. Je vindt de verhalenvertellers op straat, in kunstinstellingen, op terrassen en in de bomen in en rond de Witte de Withstraat. Ook is er (straat)theater.

*Kunst- en cultuurfestival, 15 sept v.a. 20u. T/m 17 sept, op diverse lokaties in de Witte de Withstraat in Rotterdam. Voor het programma: 010-4332141

Afscheid van de 19e eeuw

Tijdens het Weekend van de Negentiende Eeuw, op 16 en 17 sept, wordt in ruim vijftig musea in 27 plaatsen aandacht besteed aan de 19e eeuw. Zo toont Het Filmmuseum in Amsterdam een compilatie van de alleroudste filmbeelden uit de eigen collectie. In het Waterleidingmuseum in Utrecht is de tentoonstelling `Water uit de put, water uit de pomp, water uit de kraan' bezichtigen. In Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum kan de bezoeker de vrijwel verdwenen geur ruiken van petroleum, paardenmest en turf. En in het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht staan automatische muziekinstrumenten zoals de speeldoos en het straatorgel centraal (Rondleidingen op 16/17 sept om 13u30 en 14u30).

*Het Weekend van de Negentiende Eeuw. Inl 020-6235451. Internet www.negentiende-eeuw.nl

Afrikaanse fotografie

Tijdens de manifestatie Noorderlicht exposeren vanaf 16 sept vijftien Afrikaanse fotografen uit elf Afrikaanse landen hun werk in het Fries Museum in Leeuwarden. Een melange van documentaire fotografie en persoonlijke impressies. In het kader van Noorderlicht presenteert Museum het Princessehof in Leeuwarden het fotoproject van Albert Watson over Marokko.

*Africa Inside, Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Di t/m zo 11-17u. Entree ƒ7,50. Inl 058-2555500. Albert Watson, Princessehof Leeuwarden, Grote kerkstraat 11, Leeuwarden. Di t/m zo 11-17u. Entree ƒ7,50. Inl 058-2127438. Beide tentoonstellingen t/m 5 nov

Kimono's

Het Nederlands Textielmuseum staat in het teken van de Japanse kimono. Te zien is een collectie kimono's die is gedragen door de adellijke dame Sanae Ôkubo-Kaburaki (1917-1985) en haar kinderen. Vaak werden haar kimono's, van zuiver zijde, maar één maar gedragen bij theeceremonies of concerten. Ook de trouwjurk van Sanae Ôkubo is te zien. Er zijn in het Textielmuseum ruim veertig kimono's te zien.

*Ned. Textielmuseum, Kimono's van een adellijke dame, Goirkestraat 96, Tilburg. Di t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u. T/m 7 jan 2001. Inl 013-5367475.

Moestuindagen

Rond het kasteel van Hex (nabij Tongeren in België) worden op 16 en 17 sept weer de beroemde moestuindagen gehouden. Aanwezig zijn een groot aantal kwekers met speciale collecties. Er zijn fruitbomen, groentezaden, rozen en andere planten te koop.

*Moestuindagen Kasteel Hex in Heers (25 km vanaf Luik), 16/17 sept 10-17u. Toegang: 300 BeF, tot 12 jr gratis. Inl 003212747341. www.hex.be

Veemarkt

Op za 16 sept wordt in Leeuwarden een speciale veemarkt gehouden waarbij bezoekers en kinderen van harte welkom zijn. Behalve de normale aanvoer van dieren zijn er o.a veel geiten te zien en kunnen kinderen leren koeien melken. Verder is er een veiling van kunstkoeien die te zien waren op het evenement Simmer 2000.

*Veemarkt 16 sept vanaf 9u, Expo Centrum FEC, Heliconweg 56, Leeuwarden. Toegang gratis. Inl 058-2941500

Antiek vervoer

Het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam viert za 16 sept zijn 100-jarig bestaan met een optocht van ruim veertig trams en bussen die de afgelopen honderd jaar in de hoofdstad reden. Te zien zijn oa een sneeuwveger uit 1905, de eerste elektrische tram en het eerste type gelede tram uit 1957.

*Historische parade, za 16 sept. Vertrek 12u30 vanaf de Marnixstraat. De route: Rozengracht, Raadhuisstraat, Nieuwezijds Voorburgwal, Martelaarsgracht, Pr Hendrikkade, Damrak, Dam (ca. 13u), Rokin, Munt, Vijzelstraat, Weteringcircuit (13u30). Inl 020-4605972

Mien Ruys

Op zo 17 sept wordt de jaarlijkse Najaarsdag gehouden in de Tuinen van Mien Ruys. Het thema is `water'. Vakmensen vertellen over hun ervaringen en er zijn demonstraties. Er komen zaken aan de orde als het wegwerken van vijverfolie, de aanleg van beregeningssystemen en het onderhoud van planten. Verder zijn er diverse kramen met oa Koi Karpers en bijenproducten. U kunt zelf oude tuinboeken meenemen voor de ruilbeurs.

*Themadag Tuinen Mien Ruys, zo 17 sept vanaf 10u. Moerheimstraat 78, Dedemsvaart. Kosten: ƒ25 incl koffie en entree tuinen. Inl 0523-614774