Groot-Brittannië

European Heritage Days

Zelfs de Eurosceptische Britten vieren al tien jaar met andere Europese landen dat ze een `gemeenschappelijk erfgoed' hebben. Tijdens de Britse versie van de European Heritage Days, op 16 en 17 september, openen opnieuw duizenden gebouwen in Engeland en Wales die normaal voor publiek zijn gesloten hun deuren: van vuurtorens tot gevangenissen en van regeringskantoren tot buitenplaatsen. In Schotland zijn in hetzelfde kader elk weekeinde van september historische gebouwen geopend.

In Londen gaan een week later, op 23 en 24 sept, de deuren van 550 gebouwen open. Wie de Bank of England, het BBC-hoofdkwartier of The Hoover Building, een art déco-juweel, van binnen wil zien, moet er overigens vroeg bij zijn, want het Londense Open House Weekend belooft evenals vorig jaar miljoenen te trekken. Tevens 15 architectuurwandelingen. Heritage Days in Engeland en Wales: www.civictrust.org.uk & 00-449068800603; Schotland: www.doorsopendays.org.uk; Londen: www.londonopenhouse.co.uk

De Thames Barrier bij Greenwich, de futuristsche roestvrijstalen stuwdam die Londen tegen springvloeden moet beschermen, gaat één keer per jaar helemaal dicht voor een inspectie. Dat spektakel op 17 september vanaf 10u gaat dit jaar vergezeld van nóg meer spektakel: een dag lang straattheater en kinderkermis bij het Visitors' Centre op de zuidoever bij de dam. Verder stroomopwaarts, vanaf de Tower Bridge, is dezelfde rivier decor voor het Thames Festival 2000. Muziek- en theatergroepen in alle soorten en maten vechten om de aandacht. Er is dans, exotisch eten, een reusachtige lampionoptocht met verlichte beelden en om 21u30 vuurwerk op het water toe bij Waterloo Bridge. Barrier Visitor Centre, Eastmoor St, bussen 177 en 180. Inl. 00-442083054188; Thames Festival 2000. Inl 44-2079280011 & www.thamesfestival.org