Gergjev-festival in 2001 gewijd aan Sjostakosvitsj

Valery Gergjev, de chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, leidt in september volgend jaar in Rotterdam weer een volwaardig Gergjev Festival, dat geheel is gewijd aan de Russische componist Dmitri Sjostakovitsj. Dit jaar is het festival wegens verplichtingen van Gergjev elders beper kt tot een Gergjev-drieluik met concerten door het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Orkest van de Kirov Opera in St. Petersburg, waarvan hij de artistiek leider is.

Het acht dagen durende Sjostakovitsj-project in het Gergjev Festival volgend jaar krijgt de titel `The War Symphonies' en is een van de omvangrijkste onderdelen van de programmering van de manifestatie `Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad van Europa'. Het project, volgens het Rotterdamse orkest ,,het meest omvattende Sjostakovitsj-statement ooit ter wereld gegeven'', omvat onder meer uitvoeringen door Gergjevs orkesten uit St. Petersburg en Rotterdam van de symfonieën 4 tot en met 9, geschreven voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.