Gerard Reve praat met Bezige Bij

Gerard Reve verhuist waarschijnlijk naar de Bezige Bij. De directeur van die uitgeverij, Robbert Ammerlaan, verwacht binnenkort een overeenkomst met de auteur te kunnen sluiten.

Reve brak twee weken geleden plotseling met L.J. Veen, de uitgeverij waar de laatste twintig jaar zijn boeken verschenen. Op welk moment hij officieel kan overstappen naar de Bezige Bij, hangt volgens Ammerlaan vooral af van de afwikkeling van Reve's contracten met Veen. ,,Wat er verder tussen Reve en ons te bespreken is, zal waarschijnlijk geen probleem zijn,'' aldus Ammerlaan.

Als Reve naar de Bezige Bij verhuist, keert hij terug bij de uitgeverij waar zijn loopbaan begon: in 1947 publiceerde hij daar zijn roman De avonden.

,,Eigenlijk zit hij dus al 53 jaar bij de Bezige Bij'', zegt Reve's partner en zaakwaarnemer Joop Schafthuizen. ,,Toen de beroepsalcoholist Geert Lubberhuizen daar de baas was, heeft hij ruzie gekregen, maar nu lijkt het weer een spiritueel en bloeiend bedrijf te zijn. De besprekingen met Ammerlaan gaan goed, maar je moet pas klinken als er getekend is.''

Reve is na de aankondiging van zijn vertrek bij L.J. Veen onmiddellijk benaderd door verschillende andere Nederlandse uitgevers.

,,De Bezige Bij heeft een oeuvre waar hij goed bij past'', aldus Schafthuizen. ,,Er zitten nogal wat leeftijdsgenoten.'' De uitgeverij geeft ook het werk van Harry Mulisch, Hugo Claus en W.F. Hermans uit. Onlangs maakte Gerrit Komrij bekend over te zullen stappen van uitgeverij de Arbeiderspers naar de Bezige Bij.

Wat de Bezige Bij precies van Gerard Reve zal uitgeven, is nog niet bekend. Eerst verschijnen er nog twee delen van het Verzameld Werk bij Veen. De ook door die uitgeverij geplande uitgave van de verzamelde brieven lijkt voorlopig van de baan.

Aan een nieuw boek werkt Reve niet. Bezige-Bijdirecteur Ammerlaan is in ieder geval van plan de losse werken van Reve – 32 titels – zoveel mogelijk op de markt te brengen, hoewel die de afgelopen jaren door Veen juist voor het overgrote deel verramsjt zijn. ,,Het werk van Reve is een monument, waarvan ook de afzonderlijke titels beschikbaar moeten blijven'', aldus Ammerlaan.