Fiscaal voordeel investeren in starters

Beleggers die willen investeren in startende ondernemingen, krijgen vanaf volgend jaar een extra fiscaal voordeel. Deze zogenoemde durfkapitaalregeling komt naast de al bestaande regelingen voor groen en maatschappelijk beleggen en vrijstellingen voor de studie van kinderen.

Dat zal staatssecretaris Wouter Bos (Financiën) volgend week op Prinsjesdag voorstellen. Iedereen die vanaf 1 januari 2001 investeert in een startende ondernemer mag 2,5 procent van het geïnvesteerde bedrag aftrekken van zijn inkomstenbelasting. Tevens hoeft over het geïnvesteerde bedrag geen vermogensrendementsheffing (de belasting op vermogen) betaald te worden tot een maximum van 100.004 gulden. Deze heffing bepaald dat vanaf 1 januari over iedere 100 gulden vermogen 1,2 gulden belasting moet worden betaald.

Met de nieuwe regeling komt een formeel einde aan de zogenoemde tante Agaath-regeling. Deze regeling bepaalde dat investeerders tot 50.000 gulden mochten investeren in een bedrijf van een familielid. De nieuwe regeling gaat ook gelden voor bv's van derden en heeft een maximum van ruim een ton.

Het kabinet heeft de afgelopen maanden veel aandacht besteed aan startende ondernemers. Er zijn weliswaar veel starters in Nederland, maar velen van hen komen al snel in de financiële problemen en moeten daarom hun bedrijf weer vroegtijdig staken. Ook ontbreekt het aan innoverende starters. De nieuwe regeling moet de drempel om ook in nieuwkomers te investeren verder verlagen.

Minister Jorritsma (Economische Zaken) opende vorige week nog het zogenoemde Dreamstart-project, voor startende technologiebedrijven. Eerder al stelde zij de Twinning-regeling in, gericht op het begeleiden van startende ict-ondernemers.

Het totaal aan vrijgestelde bedragen van de vermogensrendementsheffing is de afgelopen tijd aardig opgelopen. Naast de `vaste' vrijstelling van 37.500 gulden per persoon zijn er nog de vrijstellingen voor maatschappelijk beleggen (100.004 gulden), voor de studie voor de kinderen (30.000) en nog eens een vrijstelling van 5.000 per kind. De durfkapitaalregeling komt daar nog bij.