Firestone: `Ook Ford schuldig aan bandenrel'

De Japanse bandenfabrikant Bridgestone, heeft gisteren voor het eerst toegegeven dat ondeugdelijke banden van de Amerikaanse dochter Firestone gedeeltelijk de oorzaak zijn van auto-ongelukken in de VS, waarbij tenminste 88 mensen zijn omgekomen. De banden zijn voornamelijk gemonteerd onder de Ford Explorer. Inmiddels heeft Firestone 6,5 miljoen banden ter vervanging naar de fabriek terugeroepen. Tijdens een hoorzitting vlogen Ford en Firestone elkaar gisteren weer in de haren. Ford verweet Firestone bij monde van topman Jac Nasser dat het bedrijf al langer op de hoogte was van problemen, maar dat het verzuimde Ford daarvan te informeren. Firestone op zijn beurt kritiseerde Ford en stelde dat het ontwerp van de Explorer niet deugt en mede verantwoordelijk is voor de ogelukken. De wagen kantelt volgens Firestone verhoudingsgewijs veel sneller dan andere terreinwagens. De hoorzitting was georganiseerd door de subcommissie voor handel van de Senaat. De Congresleden wilden opheldering over het terugroepen van ongeveer 6,5 miljoen Firestonebanden. Ford heeft al medegedeeld dat de volgende generatie Explorers met banden zal worden uitgerust die de klant kiest. Gisteren smeten de vertegenwoordigers van de bedrijven met modder naar elkaar. Waarbij Nasser zijn uiterste best deed Ford vrij te pleiten en Firestone in de beklaagdenbank te zetten