Feyenoord wacht zware klus in Györ

Met de strijdwijze die Olympique Lyon etaleerde tegen Heerenveen als voorbeeld, begint Feyenoord vandaag aan de uitwedstrijd bij het Hongaarse Dunaferr. Door een uitstekende mentaliteit te koppelen aan de aanwezige kwaliteit, denkt trainer Bert van Marwijk van het noodgedwongen optreden in de UEFA Cup alsnog een succes te maken.

,,Als je echt zo veel meer klasse hebt dan je tegenstander slaag je er in de meeste gevallen wel in te winnen', meent de oefenmeester van Feyenoord. ,,Maar hoe vaak is dat op internationaal niveau het geval? Daar maken andere dingen vaak het verschil. De absolute wil om te winnen bijvoorbeeld.'

Van Marwijk bekeek het duel tussen Olympique Lyon en Heerenveen thuis voor de televisie. ,,Prachtig dat spel van die Fransen. Ze hadden vuur in de ogen, wilden kost wat kost winnen en hebben dat negentig minuten lang laten zien. Daar ontbreekt het bij Nederlandse clubs nog wel eens aan. Tactisch en technisch zit het vaak wel snor, maar echt spelen om te winnen is ons eigenlijk vreemd. Dat zie je in duels en dat zie je wanneer we een strafschop nemen. Hopelijk kan ik dat Feyenoord leren. Dan zouden we echt heel veel hebben gewonnen. Want voetballen kunnen we wel.'

In de schaduw van twee dagen Champions League stuit Feyenoord vandaag op een relatief onbekende tegenstander. Fabrieksclub Dunaferr, genoemd naar een groot staalconcern, speelt pas drie jaar op het hoogste niveau, maar veroverde vorig seizoen met groot gemak de landstitel. In de tweede voorronde van de Champions League was Dunaferr te sterk voor Hadjuk Split. Rosenborg belemmerde de tegenstander van Feyenoord met een verschil van een doelpunt uiteindelijk de toegang tot de Champions League. ,,En dat was nog tegen de verhouding in ook', weet Van Marwijk na de bestudering van videobeelden. ,,Dat zegt genoeg over hun kracht.'

Dunaferr speelt de thuiswedstrijd tegen Feyenoord op vreemde bodem. Wegens de kleine capaciteit van het eigen onderkomen in Duneauvjaros wijkt de Hongaarse kampioen uit naar het 150 kilometer noordelijker gelegen stadion in Györ, waar 18.000 toeschouwers in kunnen.