Een minderheid

Lisette Harting (23)

Universiteit: Twente

Studierichting: elektrotechniek (derde jaar)

,,Vrienden en familie waren verbaasd toen ik aankondigde werktuigbouwkunde te gaan studeren. Werktuigbouwkunde? Waarom geen Nederlands of culturele antropologie? Dat doen toch alle meisjes? In Aalsmeer, mijn geboorteplaats, houden ze alles liever bij het oude.

Ik niet, ik houd van uitdagingen. Op de middelbare school was ik één van slechts twee leerlingen die wiskunde B in het pakket hadden. Nu, als student elektrotechniek – na een jaar veranderde ik van studie – maak ik weer deel uit van een minderheid; van de zestig studenten is nog geen tien procent van het vrouwelijk geslacht.

Buiten de collegezaal zijn de zaken omgekeerd. De faculteitsraad bestaat voor de helft uit vrouwen, en alle grote evenementen worden door vrouwen op touw gezet. Zelf was ik enige tijd voorzitter van de studentenvakbond – ook ik wil als vrouw mijn stem laten gelden.

Wat ik na mijn studie ga doen? Werken voor een ideële organisatie – niet als hardcore elektrotechnicus, maar als maker van medische toepassingen. Zolang ik maar dingen kan doen die voor de maatschappij handig zijn.''