Duitsland na Kohl `corrupter'

Duitsland is gezakt van de veertiende naar de zeventiende plaats op de ranglijst die aangeeft hoe `corrupt' een land is. Minst corrupt is Finland met een score van 10, het meest corrupt is Nigeria. Nederland staat negende.

De lijst, die jaarlijks wordt samengesteld door het bureau Transparancy International, is gisteren gepresenteerd in Berlijn. De reputatie van Duitsland is geschaad door het schandaal rond de partijgelden waar ex-bondskanselier Helmut Kohl in is verwikkeld. Kohl weigert de namen te noemen van donateurs. Samensteller van de lijst, Peter Eigen, noemde het ongelofelijk dat ,,er in het establishment een zekere mate van acceptatie heerst die het hele politieke systeem in diskrediet brengt''.

Corruptie is niet langer een probleem dat alleen in Afrika en Oost-Europa speelt, zei Eigen die behalve Duitsland ook het Internationaal Olympisch Comité als voorbeeld gaf. ,,Corruptie heeft vele vormen en is een universele vorm van kanker. Het is de moeite waard eraan te herinneren dat enkele leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) nog steeds aan de touwtjes trekken.''

De afgelopen twee jaar zijn tien leden van het IOC opgestapt wegens het aannemen van giften om de winterspelen van 2002 in Salt Lake City te krijgen. De Nederlander Anton Geesink kwam er af met een berisping.