Duitsland

Expo in DDR-mijnen

Naast Hannover heeft ook de Duitse deelstaat Sachsen-Anhalt een Expo. Entreegeld voor de driehoek tussen de steden Bitterfeld, Dessau en Wittenberg hoef je niet te betalen. De zware industrie liet in de eens tot de DDR behorende streek lelijke littekens na, maar dat heeft ook iets fascinerends. Vooral de reeds genezen wonden trekken bezoekers aan. Ferropolis bijvoorbeeld, het ijzeren monster aan de weg tussen Oranienbaum en Gräfenhainich. De daar gesloten mijn Golpa-Nord biedt nu plaats aan theatervoorstellingen en concerten. Zo trad Mikis Theodorakis er onlangs op. Ook in het mijnwerkersplaatsje Goitzsche is een cultuurtempel verrezen, waar deze maand de bard Herbert Grönemeyer zingt. In Dessau nodigt het gerenoveerde Meisterhaus van de Bauhaus-kunstenaars Wassily Kandinsky en Paul Klee uit tot een bezoek en in Wittenberg riepen gymnasiasten voor het opknappen van hun troosteloze Plattenbau-school de hulp in van de inmiddels overleden Oostenrijker Friedensreich Hundertwasser. Hij maakte de bouwtekeningen en zo kreeg Wittenberg een van de vrolijkste scholen van Europa.Inl 00-493402200044/

00-493877402721/

00-4934933610.