Design

Fibonacci van NautaBene

Wie herinnert zich van de wiskundeles op de middelbare school nog 'de reeks van Fibonacci'? Het gaat om de opeenvolgende getallen 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, als verhouding ook wel bekend als 'de gulden snede'. Ontwerpbureau NautaBene gebruikte deze reeks als uitgangspunt voor de tafel Fibonacci. Het is een uit vier ongelijke vierkanten opgebouwde eet- of salontafel met in het midden een rechthoekig gat. De tafel kan worden uitgevoerd in verschillende soorten hout zoals beuken, esdoorn of kersen, evenals het materiaal waarmee het oppervlak wordt ingelegd. Voor de opening kan gekozen worden voor een geslepen glasplaat, kandelaar of vaas van aluminium..

* Fibonacci: prijs afhankelijk van materiaal en accessoires. Inl NautaBene: 0497-575760 of www.nautabene.nl

Waals World Time Clock

Sommige zakenlui hebben een dozijn klokken aan de muur, andere kiezen ervoor met een knol van een polshorloge rond te lopen dat verscheidene kleine wijzerplaatjes combineert. Voor mensen met een wereldomvattend werkveld maar beperkte kantoor- of polsruimte ontwierp Charlotte van der Waals van Studio TRV de World Time Clock, een ingenieus en universeel bruikbaar wereldklokje. De cilindervormige, van massief roestvrijstaal gemaakte klok heeft een tijdsaanduiding met alleen een kleine wijzer en een rode secondewijzer. De plaatselijke tijd in Tokio, Amsterdam, Samoa of iedere andere plaats in een van de 24 tijdzones is af te lezen door de betreffende plaatsnaam naar de twaalf uur-stand te draaien. Ideaal voor op reis of op het bureau. Het Quartz uurwerk is van degelijk Duits fabrikaat en werkt op een enkele batterij.

* Waals World Time Clock: ƒ145. Verkrijgbaar bij detailhandelaren in heel Nederland. Inl Studio TRV Amsterdam: 020-6236641

Cd-opbergbehang

Het opbergen van cd's blijft een probleem. Hoewel de doosjes al weer minder plaats in beslag nemen dan de oude lp's zijn de meeste cd-kasten lompe gevallen. Bovendien is hun opbergcapaciteit beperkt; als de kast vol is moet een tweede woonkamerobstakel worden aangeschaft. Robert Jacobs bedacht een oplossing die zowel goedkoop en elegant is als efficiënt in ruimtegebruik: het cd-opbergbehang. Van het stevige karton waar ook melkpakken van worden gemaakt, vouwde hij een opbergsysteem dat vanaf een rol zo aan de muur kan worden gelijmd. De gebruiker bepaalt zelf de afmetingen van zijn wandsculptuur/kast. Steuntjes voor cd's kunnen worden in- en uitgeklapt. Het mooie is dat de kast ook nog eens recyclebaar is.

Helaas is het cd-opbergbehang (nog) niet te koop. Het betreft een prototype waarvoor Jacobs de jaarlijkse Items/Vitra-prijs kreeg, een aanmoedigingsprijs voor jong design-talent. Het ontwerp is wel, samen met de veertien andere inzendingen, tot 20 september te zien in het Utrechtse filiaal van De Bijenkorf.

Latex broche

Wie sieraden draagt wil pronken. Eenmalige ontwerpen verhogen het genot van het versierd rondlopen. De broche 'Pierce of Me' van Jennifer Hoes voldoet prima aan de zucht naar exhibitionisme en uniciteit. Het is een in latex gegoten afdruk van de tepel van de ontwerpster, die met een speld op jaspand, blouse of trui kan worden aangebracht. Het kleine kunstwerkje-met-knipoog zal ongetwijfeld reacties oproepen, variërend van gefascineerd staren tot quasi-nonchalant wegkijken. Wel bij het opspelden even opletten dat niet de eigen tepel wordt doorboord!

* Pierce of me: ƒ15. Verkrijgbaar bij Frozen Fountain, Prinsengracht 629, Amsterdam. Inl Jennifer Hoes: 06-20363700

Krullenbol-lamp

Te oordelen naar het enorme aanbod aan ontwerpen in een steeds maar groeiend aantal verlichtingszaken is de lamp een dankbaar voorwerp om de creativiteit op los te laten. Ook beeldend kunstenaar Gonette Smits wierp zich na haar studie autonome vormgeving en beeldhouwen enthousiast op het bedenken van nieuwe vormgevingsmogelijkheden voor verlichting. Haar hanglamp Krullenbol bestaat uit een simpele kale peer verstopt in een enorme kluwen metaaldraad die als een vogelnestje om de lichtbron is heen gedraaid. Het is een van de lampen die vanaf 23 september te zien en te koop zijn in galerie Vier d.

* Tentoonstelling Gonette Smits: 23 sept t/m 4 nov in Vierel, Voorstraat 82, Utrecht. Inl: 030-2368386

Badkamerverlichting

Water en elektriciteit is een gevaarlijke combinatie. Vandaar dat voor badkamerverlichting behalve esthetische overwegingen ook veiligheidseisen zwaar meetellen. Sjartec Badkamers heeft een breed assortiment aan badkamerlampen die aan beide criteria voldoen. De wandlampen Tempo van JCD en Instant Plus van Modular sluiten helemaal aan bij de huidige badkamertrend van strakke ontwerpen uitgevoerd in matte metalen. De 29 centimeter hoge Tempo-lamp is gemaakt van gezandstraald chroom en matglas. De iets bescheidener Instant Plus meet 16 centimeter en is uitgevoerd in aluminium en mat kunststof. Beide lampen werken op halogeenspots met een laag voltage.

* Tempo (JCD): ƒ920. Instant Plus (Modular): ƒ317. Te krijgen bij Sjartec Badkamers, Flevoweg 2, Leiden. Inl Sjartec: 071-5659000 of www.sjartec.nl

Mini-zaklamp

Bent u ook zo iemand die in donkere portieken of onverlichte steegjes staat te hannesen met grote sleutelbossen waarvan u niet meer precies wist welke sleutel ook al weer op het slot van voordeur of auto paste? Dan kunt u de oplossing in de vorm van een Photon mini-zaklamp aan diezelfde sleutelbos hangen. Het licht van het superkleine en slechts 5,5 gram wegende schijnwerpertje draagt 's nachts tot wel een kilometer verderop. Maar het allermooiste aan dit micro-lampje is wel zijn stroomgebruik; die ligt 33 keer lager dan van de gemiddelde zaklantaren.

* Photon: ƒ60. Verkrijgbaar bij detailhandelaren door heel Nederland. Inl Adola: 055-3558044

Informatie voor deze rubriek kunt u sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. E-mail: agenda@nrc.nl Volgende week: winkels