De olympische lobby is in volle gang

Volgend jaar juli wordt in Moskou de opvolger van voorzitter Samaranch gekozen. In Sydney is de lobby al in volle gang.

Over tien maanden neemt Juan Antonio Samaranch afscheid als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. De opvolger van de 79-jarige Spanjaard valt niet te benijden. Want Samaranch is in eigen kring populair en na zijn vertrek zullen interne conflicten die de Spanjaard altijd routineus de kop in heeft weten te drukken, weer oplaaien.

Aan kandidaten om Samaranch op te volgen is geen gebrek. Het spel om de troon van de belangrijkste sportorganisatie ter wereld is achter de schermen al begonnen. Aangezien alle belangrijke mensen momenteel voor de Olympische Spelen in Sydney verblijven, is dat een mooie gelegenheid voor een (verkapte) lobby. Het hoort natuurlijk ook bij het spel van een geïnteresseerde om niet te zeggen dat hij kandidaat is.

De nieuwe voorzitter moet onder de leden van het hoofdbestuur worden gezocht. Vier van hen worden geacht serieuze interesse te hebben. De Koreaan Kim-Un-Yong en de Australiër Kevan Gosper lijken kansloos. Kim heeft een besmet verleden en werd genoemd bij het IOC-schandaal rond de toewijzing van de Winterspelen aan Salt Lake City. Gosper is niet erg populair en raakte eveneens regelmatig in opspraak. Gosper won een paar jaar geleden ternauwernood van Anton Geesink de strijd om een plaats in het hoofdbestuur. Oud-roeister en bronzenmedaillewinnaar Anita de Frantz, sinds 1992 de eerste vrouwelijke vice-voorzitter, heeft al vaak ronduit verkondigd dat ze verwacht ooit IOC-voorzitter te worden. Samaranch, die de 47-jarige Amerikaanse juriste in 1986 binnenhaalde, heeft zich een voorstander genoemd van meer vrouwelijke voorzitters op nationaal en internationaal niveau.

Jacques Rogge wordt beschouwd de grootste kanshebber voor het voorzitterschap. Deze 58-jarige Belgische orthopedisch chirurg uit Gent heeft zitting in een aantal belangrijke commissies en verschijnt de laatste tijd opmerkelijk veel in de publiciteit. Dick Pound lijkt zijn grootste concurrent, maar de 58-jarige Canadees is verre van een politicus die tactvol zijn kandidatuur kan uitspelen. Ook de traditie spreekt in het voordeel van Rogge. Van de zeven voorzitters die het IOC sinds de oprichting heeft gehad, kwamen er zes uit Europa. Alleen de Amerikaan Avery Brundage was een uitzondering.

De mening van Samaranch over zijn opvolging is belangrijk. Daar zal door de IOC-leden veel waarde aan worden gehecht. De scheidende voorzitter heeft echter laten weten zich over deze kwestie niet te zullen uitlaten. Wat hij al wel heeft gezegd, is dat zijn opvolger een fulltimer moet zijn, net als Samaranch. Het is ook onvermijdelijk dat de nieuwe man naar Lausanne, de thuisbasis van het IOC, moet verhuizen.

In IOC-kringen wordt beweerd dat Samaranch straks zal worden gemist. Hoewel veel buitenstaanders vonden dat de Spanjaard als de `kopman van de bende' zijn verantwoordelijk had moeten nemen in de omkoopaffaire van Salt Lake City, stond zijn positie binnen het IOC niet ter discussie. Vorig jaar stelde hij na de onverkwikkelijke toestanden de vertrouwensvraag en kreeg vervolgens onvoorwaardelijke steun van alle leden. De meeste IOC-leden waren ervan overtuigd dat de Spanjaard tijdens zijn twintigjarige bewind met succes grote verandering doorvoerde.

Bovendien heeft de voorzitter zich populair gemaakt door zijn mensen door dik en dun te blijven steunen. Zo schreef Samaranch vorige week nog een brief naar de Indonesische regering met het verzoek IOC-lid Mohamad Hasan naar het congres in Sydney te laten afreizen. Hasan zit vast in zijn land op verdenking van fraude met een omvang van 87 miljoen dollar. In het verleden liet Samaranch zich vaker in met dubieuze personen. Zo maakte hij Francis Nyangweso, een legerofficier tijdens het Oegandese schikbewind van van Idi Amin, lid van het IOC.

De IOC-leden kiezen tijdens het IOC-congres in Moskou in juli volgend jaar de nieuwe voorzitter. Misschien valt er straks helemaal niets te kiezen. De kans bestaat dat zich officieel nog maar één IOC-bestuurslid kandidaat stelt, wanneer een einde aan de periode-Samaranch is gekomen, Want in het spel achter de schermen zullen de kansen worden ingeschat en verdwijnen de verliezers geruisloos en anoniem naar de achtergrond.