Cyprus-overleg snel in problemen

De (Grieks-)Cyprische president, Glafcos Clerides, heeft gisteren de zojuist in New York begonnen, indirecte onderhandelingen over een oplossing van de kwestie-Cyprus geboycot uit protest tegen de openingsverklaring van VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Daarin riep Annan op tot onderhandelingen tussen de leiders van de Grieks- en de Turks-Cyprische gemeenschap waarbij ieder ,,zijn zijde vertegenwoordigt – en niemand anders – op voet van gelijkheid met de ander''. Clerides wordt internationaal beschouwd als president van heel Cyprus. Annans verklaring wekte vrees aan Grieks-Cyprische zijde dat de secretaris-generaal overhelt naar het standpunt van Turks-Cyprus dat Clerides alleen de Grieks-Cyprioten vertegenwoordigt. Clerides heeft Annan om opheldering gevraagd. Het hangt van Annans antwoord af of Clerides naar de onderhandelingen terugkeert.