Belgrado ontdekt alweer `complot'

Het Westen en de Servische oppositie zweren samen met de bedoeling het bewind van president Miloševic omver te werpen. Dat meldde gisteren de Joegoslavische minister van Informatie, Goran Matic.

Matic voorspelde gisteren dat het Westen en de Servische oppositie op de avond van 24 september, verkiezingsdag, een grote zege van de oppositie zullen uitroepen. Buitenlandse spionnen zullen een poging ondernemen om Joegoslavië op verkiezingsdag te destabiliseren, aldus de minister. Vervolgens zullen ze ,,met geweld de Joegoslavische autoriteiten'' uit de macht verdringen. Daartoe zullen politiemannen uit de Servische Republiek in Bosnië en etnische Albanezen uit Kosovo worden vermomd als leden van de Joegoslavische geheime dienst, die overal in Joegoslavië kopstukken van het bewind van Miloševic moeten arresteren, aldus Matic. Hij voegde daaraan toe dat Amerikaanse functionarissen in Bosnië dat plan vorige maand hebben opgesteld in samenspraak met leden van de Servische oppositie.

Waarnemers tekenen hierbij aan dat Goran Matic met grote regelmaat meldt bizarre complotten en samenzweringen tegen het bewind in Joegoslavië te hebben ontdekt, variërend van de vermeende poging van vier Nederlanders om Miloševic in een skibox het land uit te smokkelen dan wel zijn hoofd in een doos naar Den Haag te sturen, tot het eveneens vermeende `terrorisme' van in Montenegro opgepakte Britse en Canadese weekendgangers. Deze waarnemers gaan ervan uit dat zulke door Matic wereldkundig gemaakt samenzweringen vooral ten doel hebben de binnenlandse spanning op te drijven, de Servische kiezer duidelijk te maken dat het bewind alert is en hem ervan te overtuigen dat het land wordt bedreigd vanuit het buitenland.

Volgens de waarnemers suggereert Matic' gisteren gemelde samenzwering bovendien nog iets anders: kennelijk houdt het bewind rekening met de mogelijkheid van een zege van de oppositie bij de verkiezingen (zoals overigens peilingen voorspellen). Zijn commentaar wekt de indruk dat elke aanspraak van de oppositie op die overwinning door het bewind zal worden uitgelegd als een samenzwering die onschadelijk zal worden gemaakt – bijvoorbeeld door de verkiezingen te annuleren of met een `officiële' uitslag te komen die zal neerkomen op een zege van Miloševic.