Autobom in Jakarta eist vijftien levens

Het dodental van de bomexplosie in Jakarta is gisteren opgelopen tot vijftien. Het vermoeden bestaat dat de aanslag verband houdt met het proces tegen oud-president Soeharto, dat vanochtend werd hervat, opnieuw in afwezigheid van de beklaagde.

De doden en gewonden vielen in de parkeergarage onder het beursgebouw in het financiële centrum van Jakarta, toen daar drie kwartier voor het sluiten van de beurs een autobom ontplofte. Honderden mensen vluchtten in paniek het torencomplex uit. De beurs is in ieder geval tot maandag gesloten. In het torencomplex bevinden zich onder andere kantoren van de Wereldbank.

Politiewoordvoerders spreken over een professioneel uitgevoerde aanslag. Inmiddels zijn vijf personen aangehouden, maar vermoedelijk gaat het om getuigen en niet om verdachten.

Volgens het hoofd van de nationale politie, generaal Rusdihardjo, kan de aanslag te maken hebben met de ingestelde vervolging tegen de Indonesische oud-president Soeharto wegens corruptie en machtsmisbruik, maar is het nog te vroeg om dat al met zekerheid te kunnen vaststellen. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag van gisteren opgeëist.

De afgelopen maanden is Jakarta vaker opgeschrikt door aanslagen, waarvan sommige samenvielen met belangrijke ontwikkelingen in het onderzoek tegen Soeharto. Tot dusver zijn geen verdachten aangehouden.

President Abdurrahman Wahid heeft politiechef Rusdihardjo en procureur generaal Marzuki Darusman opdracht gegeven de daders van de recente bomaanslagen te vinden en namen te noemen zonder aanzien des persoons, en zonder acht te slaan op de positie van de verdachte. Volgens zijn kabinetssecretaris Marsilam Simanjuntak zou Wahid vanochtend tijdens overleg in zijn werkpaleis gezegd hebben dat ,,er in dit land geen heilige koeien zijn''.

Vanochtend werd in Jakarta het proces tegen Soeharto hervat, maar net als twee weken geleden bij de openingszitting kwam de 79-jarige oud-president niet opdagen. Wel aanwezig was een team van 23 artsen dat Soeharto bijstaat. De doktoren droegen witte jassen en drie van hen legden de rechtbank opnieuw uit dat de oud-president te ziek is om terecht te staan.

Soeharto heeft tot drie keer toe een beroerte gehad en mede daardoor is zijn lichamelijke en geestelijke conditie zodanig slecht geworden, dat het niet verantwoord is hem ter zitting te laten verschijnen, zo betoogden zij. Volgens het hoofd van Soeharto's medische team, Teguh Ranahkusuma, kan een volgende aanslag op zijn gezondheid, inclusief de spanningen die gepaard gaan met een proces, fataal uitpakken.